A mers pe jos 9.000 de kilometri în timpul războiului
În ultimii ani de viaţă, generalul Niţu Stan a fost implicat în multe proiecte şi a condus Asociaţia Veteranilor de Război din Argeş. Poveştile sale îi lăsau cu gura căscată pe toţi cei care îl ascultau. Generalul Stan s-a născut pe 14 septembrie 1921, în comuna Sârbii-Măgura din judeţul Olt. A făcut studiile la liceul Teoretic „Dinicu Golescu“ din Câmpulung şi apoi a urmat Şcoala Militară de ofiţeri activi din Breaza. A fost chemat la arme în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1942 a fost încorporat la Regimentul 3 „Dorobanți” Slatina. Pe şase iunie 1942 a plecat la luptă. Generalul Niţu Stan povestea că a străbătut pe jos peste 9.000 de kilometri, de la Cotul Donului până la Viena, iar de acolo s-a întors acasă. În luptele de la Cotul Donului au murit peste 100.000 de ostaşi români. El a fost rănit de două ori. Unul dintre incidente a avut loc în toamna anului 1942, în timpul unei ofensive puternice a armatei ruse împotriva soldaţilor români şi germani. Un obuzier a explodat aproape de el. A fost rănit grav la cap şi la umăr.
A fost decorat de 13 ori
Pentru meritele sale deosebite din timpul războiului, generalul Niţu Stan a primit una dintre cele mai importante decoraţii ale Armatei României, „Bărbăţie şi Credinţă”. Pe lângă aceasta, a mai avut alte 12 distincţii şi a primit calitatea de cetăţean de onoare al oraşului Piteşti. Toţi cei care l-au cunoscut spun că veteranul era o enciclopedie ambulantă.
„Generalul Niţu Stan a fost unul dintre oamenii care mă faceau să-mi tremure vocea. A fost o filă de istorie vie. A participant pe frontul de est si de vest. Am avut cu el discuţii personale şi m-a ajutat mult în domeniul carierei militare. Toate poveţele sale erau inspirtate din trăirile de pe front. Se făcea linişte când vorbea. Avea mereu vorbe bune şi sfătuitoare. A fost un om care s a implicat in multe, a încarcat să creeze niste valori în rândul tinerilor. Mi-aş fi dorit să am un bunic ca dânsul ”, a declarat pentru Libertatea locotenent colonelul Augustin Constantin Manea, şeful Centrului Militar Argeş.
„A fost un militar viteaz care a mers pînâ la sacrificiu pentru a-şi apăra ţara, pentru a respecta jurământul şi drapelul românesc. A îndurat cele mai vitrege condiţii ale unui război crunt şi nedrept pentru a obține libertatea de care ne bucurăm noi astăzi. Sunt convins ca dacă ar fi fost cazul, nu ar fi pregetat nicio clipă, indiferent de vârstă, să apere ceea ce au câştigat cu atâtea sacrificii generaţia sa. A rezistat şi a depăşit toate ororile războiului pentru că a fost un om credincios, a fost călăuzit toată toată viaţa de credinţa în Dumnezeu şi de dragostea pentru patrie „, a transmis colonelul Marian Bae, comandantul Garnizoanei Pitești.
Cum îi sprijină statul pe veteranii de război
Un veteran de război primeşte lunar de la statul român o indemnizaţie de doar 196 de lei. Până anul trecut această sumă a fost şi mai mică, puţin peste 100 de lei. Cei care au fost răniţi grav şi sunt încadraţi în categoria invalizilor de război au 259 de lei/lună. Văduvele veteranilor de război care nu s-au recăsătorit primesc şi ele 196 de lei. Eroii celui de-al Doilea Război Mondial spun că sumele sunt foarte mici în comparație cu sacrificiul pe care l-au făcut pentru ţară.
VIDEO / ”Dosarul” TAROM, episodul 4. Managementul dezastrului: Costurile în aer, încasările la pământ