Scandalul dintre Pentagon şi Chris Ghika este surprinzător, ținând cont de faptul că acesta a lucrat pe perioade lungi de timp cu forţele militare americane, câştigându-le respectul, scrie washingtonexaminer.com.
De anul trecut, el este comandant adjunct pentru strategie şi informaţii a campaniei americane împotriva Statului Islamic.
Însă declaraţia acestuia prin care minimalizează riscul pe care îl reprezintă Iranul pentru Occident s-a soldat cu o replică dură din partea Pentagonului.
Chris Ghika a contrazis Pentagonul cu declarațiile sale despre amenințarea pe care o reprezintă Iranul. „Nu a existat o amenințare sporită din partea forțelor armate susținute de Iran din Irak și Siria”, a declarat el reporterilor, într-un briefing de presă video din Bagdad.
O oră mai târziu, Comandamentul Central al Statelor Unite a emis o declarație prin care preciza că replica sa „contravine amenințărilor credibile identificate de către serviciile de informații ale SUA și ale aliaților săi cu privire la forțele armate iraniene din regiune”.
Recent, președintele amercian Donald Trump a anunțat noi sancțiuni împotriva Iranului.
Revenind la Chris Ghika, în vârstă de 47 de ani, acesta este urmaşul unei vechi familii regale din România. Acesta îşi trage titlul regal încă din 1658, când dinastia Ghica a condus Moldova şi, mai apoi, Ţara Românească. Familia şi-a pierdut statutul regal, în 1859, odată cu Unirea Principatelor.
La nunta din 2011 a Prinţului William cu Kate Middleton din 2011, el a asigurat paza Reginei din postura de comandant al trupelor de elită Gărzile Irlandeze.
În 2015, acesta a fost acuzat că a acţionat alături de mai mulţi inculpaţi pentru retrocedarea 43.000 de hectare de păduri prin faptul că şi-a exagerat moştenirile trecutului.
Tatăl generalului, John Ghika (Ioan Ghica), a fost la rândul său brigadier în Gărzile Irlandeze. Acesta a fost trimis în Anglia în 1939, după ce România a intrat în Al Doilea Război Mondial după invadarea Poloniei de către Germania nazistă.
A fost considerat un „inamic” pentru că România era aliată cu Germania, dar a fost primit să studieze la Ampleforth, una din cele mai importante şcoli catolice.
În 1978, când Nicolae Ceauşescu a făcut o vizită de stat în Marea Britanie, John Ghika a fost la comanda Gărzile Irlandeze la parada de la Palatul Buckingham.
Chris Ghika a urmat cariera tatălui său în Gărzile Irlandeze şi, de-a lungul anilor, a luat parte la conflictele din Irlanda de Nord, din Balcani, Sierra Leone, Irak sau Afganistan.
FOTO: captură video TIME
Citește și:
Cum ar arăta războiul SUA – Iran și de ce conflictul va avea efecte globale?