Când a ajuns la Găgești, în Vrancea, județul său natal, după șase ani petrecuți la Cârligu Mare, în Buzău, într-o zonă cu multe familii nevoiașe, preotul Marian Tudor a fost șocat să constate că slujește într-o biserică plină doar de bătrâni.
„M-am trezit că nu venea la slujbă nici un copil. Mi-a venit foarte greu, pentru că la Cârligu aveam 10-15 adulți și 50 de copii. Am început ușor-ușor să-i atrag spre biserică, le-am dat dulciuri, nici acum nu lipsesc dulciurile din biserică, apoi încet încet au ajuns să mă cunoască”, spune preotul.
După ce a identificat familiile foarte nevoiașe, parohul a început să facă ce știe el mai bine: să-i ajute pe care se zbat în sărăcie lucie. A reușit, cu ajutorul rețelelor de socializare, să atragă sponsori și să obțină donații, iar apoi a fondat asociația Sfânta Sofia, un centru social unde copiii sărmani primesc zilnic hrană gratuit. Ca să cumpere casa unde funcționează centrul social a fost ajutat financiar de „un om cu suflet mare”.
„Casa are 6 dormitoare, o sală de mese și bucătărie. Nici nu puteam visa la așa ceva”, spune părintele.
După ce îi hrănește, preotul îi ajută inclusiv la lecții atunci când nu sunt voluntari. Face cu ei engleză, dar și jocuri educative.
„După școală, vin aici între 22 și 25 de copii. Avem în acest centru și o tânără cu 4 copii care voia să-l abandonezece pe cel mai mic dintre ei. I-am promis că o ajut și a păstrat copilul care are acum un an și jumătate”, spune părintele.
Nu i s-a întâmplat vreodată să rămână fără hrană pentru copii, fără îmbrăcăminte sau fără încălțăminte. Pachetele cu donații au venit ca o mană cerească și continuă să vină, grație apelurilor postate de preot pe internet.
Fără curent electric, dar cu dorința să vadă desene animate!
Cel mai greu i-a fost înainte de Crăciun, când a mers cu alți copii la o familie cu opt micuți. I-a întrebat ce-și doresc de la Moș, iar fata cea mică a spus că vrea să vadă desene animate.
„I-am zis că dorința ei se va îndeplini. Aveam un televizor trimis de cineva și mă gândean că-l voi da acestor copii care nu au văzut niciodată desene animate. Dar apoi mi-au zis că ei nu au avut niciodată curent electric”, spune părintele.
De sărbători, grație oamenilor care fac donații, preotul a mers din casă în casă, la familiile care nu-și permit să le cumpere cadouri copiilor, și le-a dus daruri cu o mașină închiriată, în care bate vântul.
Își dorește și el ceva: un microbuz cu care să ajungă mai repede și mai sigur la casele copiilor, dar și cu care să-i ducă la școală pe copiii din satele îndepărtate.
„Copiii emană fericire, cu care eu mă încarc atunci când îi văd cum știu să primească un cadou. Când îndeplinești o dorință unui astfel de copil ți se umple sufletul de emoție”, mai spune preotul Marian Tudor, care este tatăl a două fetițe de 4 și 10 ani și are în parohia sa 330 de familii.
Cei care vor să-i ajute pe cei în nevoie o pot face în contul RO45BTRLRONCRT0435895701.
Citeşte şi:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro