Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

În ultimii ani, fata s-a aflat în monitorizare, ca urmare a plecărilor repetate de la domiciliul tatălui și a manifestării unui comportament de automutilare. Părinții se despărțiseră, iar domiciliul celor două minore ale familiei a fost stabilit la tată, în comuna Dolhești. Mama, deși locuia în aceeași localitate, a refuzat să păstreze legătura cu minorele.

La un moment dat, tatăl a plecat la muncă în străinătate, iar fetele au rămas în grija bunicii paterne. Pentru că aceasta nu a mai făcut față situației, deși tatăl le sprijinea, Ioana a fost preluată în sistemul de protecție. Așa a ajuns Ioana la Broșteni, în plasament.

Acolo, a dezvoltat atașament față de asistentul maternal, iar la școală era o elevă-model. Participa frecvent la olimpiade școlare și la alte activități extrașcolare, fiind bine integrată în comunitate și în colectivul clasei.

„Anterior plasamentului, minora a manifestat o conduită rebelă, comportament de automutilare și tentative de suicid”, conform datelor furnizate de Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava, publicate de Monitorul de Suceava

A hotărât să devină independentă

La începutul anului, Ioana a renunțat la asistentul maternal, beneficiind lunar de o indemnizație valabilă pe perioada școlarizării sau accesării unui loc de muncă, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Se mutase singură într-o garsonieră și avea un loc de muncă. Mai mult, își planificase o vacanță. Vestea sinuciderii i-a șocat pe apropiați.

Din păcate, nu cunoaștem motivele care au condus la sinucidere, însă considerăm că, indiferent câte avantaje oferă instituțiile statului copiilor care ajung în sistemul de protecție, familia rămâne cel mai important factor de dezvoltare armonioasă și echilibru emoțional pentru orice copil”, se arată în răspunsul detaliat primit de la Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava pentru sursa citată.

Comunitatea cere „dreptate”

După decesul Ioanei, localnicii din comuna Broșteni au lansat petiția online „Ioana merită dreptate”, deoarece au suspiciuni legate de corectitudinea anchetei privind moartea fetei.

Oamenii spun că polițistul cu care fata a avut o relație, comisar și șef de post, o bătea. Mai multe detalii despre relația celor doi, inclusiv acuzații de agresiune fizică, apar în petiția online „Ioana merită dreptate”.

Șeful de post a fost destituit

În urma petiției, IPJ Suceava a anunțat verificări la Poliția Broșteni, iar șeful de post, Dragoș Ursu, face obiectul unei cercetări interne. El a fost destituit din funcție.

Având în vedere apariția în spațiul public a unor date, privind o presupusă relație anterioară cu un lucrător din cadrul IPJ Suceava, conducerea unității a dispus în regim de urgență și verificări, prin Biroul Control Intern, pentru stabilirea existenței unor eventuale abateri de la codul deontologic al polițistului sau alte aspecte de interes în cauză”, a anunțat IPJ Suceava. 

Totodată, arată sursa citată, începând cu data de 14.08.2024, șeful Poliției Orașului Broșteni a fost eliberat din funcția de conducere, urmând să își desfășoare activitatea pe o funcție de execuție, din cadrul unei secții rurale de poliție, arondată Poliției Municipiului Suceava.

Dacă ai gânduri suicidale sau cineva apropiat trece printr-o astfel de criză, poți apela unul dintre următoarele numere de telefon:

*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau oricând prin e-mail la sos@antisuicid.ro.

*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă nonstop.

În cazul în care simți că sinuciderea este iminentă, apelează de urgență 112.

FOTO: Facebook

Urmărește-ne pe Google News