Irlandezul Peter Hurley a descoperit țara noastră, după a dat curs unei provocări inedite. În urmă cu cinci ani, a traversat România pe jos, fără să aibă un ban în buzunar. S-a bazat atunci doar pe ospitalitatea oamenilor și a rămas impresionat de tradițiile străbune, care încă se mai păstrează în anumite zone ale țării noastre, scrie observatorbn.ro.
Periplul său a pornit din Maramureș. Irlandezul a străbătut sute de kilometri pe drumurile țării și a ajuns prin Bistrița-Năsăud, în perioada postului Crăciunului. Despre experiențele pe care le-a trăit a scris în cartea sa „Drumul crucilor”.
„În 2012, când am decis să traversez România de la nord la sud, fără un ban în buzunar, am crezut doar pe jumătate că acest lucru ar putea fi realizat, dar am avut, de asemenea, îndoielile mele. Nu am avut nici o idee despre cum s-ar putea termina aventura mea: mi-am propus să merg 600 km, în timpul iernii, peste văile și munții unei țări pe care am cunoscut-o bine, dar, de obicei, din confortul unei mașini. Nu am avut nici bani pentru mâncare și adăpost, tocmai pentru a dovedi că oamenii ar avea grijă de mine, un irlandez necunoscut, pur și simplu din ospitalitate”, a povestit irlandezul care a străbătut țara noastră pe jos.
Povestea irlandezului care a traversat România pe jos, cuprinsă într-o carte, dar și într-un documentar
Peter Hurley a inițiat un nou proiect. Lucrează un documentar despre poveștile și misterele din estul Europei. Primul episod l-a dedicat României.
„Nu a fost o călătorie ușoară. Dar a fost o revelație: mi-am dat seama cât de extraordinar de frumoasă este viața misterioasă și veche în această parte a Europei. Oamenii care locuiesc aici au fost păstori de generații întregi. Ei poartă cu ei povești personale și povestiri moștenite. Mi-am dat seama cât de mult este de a descoperit în acest sit arheologic viu“, a scris Peter Hurley în prezentarea proiectului său.
Obiectivul lui Peter este să realizeze un film documentar. Este vorba despre cel puțin șase episoade de câte 52 de minute fiecare. Irlandezul vrea să exploreze misterele și legendele din sud-estul Europei.
Proiectul său a fost publicat pe una dintre cele mai importante platforme de finanțare din lume în cea ce privește proiectele de film, muzică, fotografie, artă și teatru.
Irlandezul a primit deja o finanțare de 800 de lire sterline. Scopul său este să atragă o finanțare de 12.000 de lire sterline pentru documentarul său.
sursă foto: captură kickstarter.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro