Luna trecută, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al unui alt oficial rus de rang înalt, Maria Lvova-Belova, acuzându-i pe aceștia că se fac vinovați de deportarea a sute de copii ucraineni în Rusia.
În cadrul audierii de miercuri, reprezentanta adolescentului le-a spus parlamentarilor americani că Roman, care este orfan, și-a părăsit școala după invazia rusă din Ucraina și a mers pe jos 60 de kilometri, totul în timp ce ar fi fost amenințat de soldații ruși pe drum.
După ce a ajuns la destinație – un sat din Donețk – rușii au ocupat și acel sat, iar Roman a fost internat într-un spital local împreună cu alți copii, a spus reprezentanta.
„În acel spital, a fost anunțat că de acum va avea o familie diferită. Autoritățile de ocupație au ignorat faptul și declarațiile lui prin care a indicat că vrea ca fratele sau sora lui să fie reprezentanții săi legali, deoarece îi avea acolo”, a adăugat reprezentanta tânărului, prin intermediul unui translator.
Ea a precizat că Roman a fost apoi trimis la un alt spital din Donețk, i s-a eliberat un nou certificat de naștere din partea autoproclamatei Republici Populare Donețk, iar apoi a fost trimis în Rusia „pentru o vacanță”.
Odată ajunși acolo, Roman și alți copii ucraineni au fost vizitați chiar de Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copiilor, care le-a spus că vor fi adoptați, lucru față de care minorii au protestat. În schimb, au fost trimiși la un internat, a menționat reprezentanta adolescentului.
„În cele din urmă, au găsit o nouă familie pentru Roman. Au încercat să îi remodeleze mintea. (…) L-au pus să se uite la programe de propagandă la televizor”, a mai spus reprezentanta acestuia.
Comunicarea cu colegii lui a fost restricționată, mișcările i-au fost urmărite prin intermediul telefonului său mobil și „l-au forțat să spună că îi place noua sa familie și noua sa viață”, a mai susținut ea.
„A fost forțat să obțină un pașaport al Federației Ruse, dar apoi imediat i l-au luat, spunând că vor procesa actele pentru adopție”, a adăugat reprezentanta adolescentului.
Roman a reușit să se întoarcă în Ucraina cu ajutorul unor voluntari din țară.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că au existat 16.000 de deportări forțate ale unor copii ucraineni în Rusia, dar numărul ar putea fi mai mare.
Guvernul rus nu neagă faptul că a luat copii ucraineni și a făcut din adopția lor de către familiile din Rusia o piesă centrală a propagandei. Potrivit biroului Mariei Lvova-Belova, copiii ucraineni au fost trimiși să locuiască în instituții și în familii adoptive în 19 regiuni rusești diferite.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
NGMarius • 20.04.2023, 10:54
Nici un inteligent care sa comenteze pe aici ? cum fac "rusii" fapte mariminoase si eroice . Nu ati primit plata in vodka "Putinel"
Gandalf_the_Grey • 20.04.2023, 14:32
NGMarius • 20.04.2023, 10:54
Nici un inteligent care sa comenteze pe aici ? cum fac "rusii" fapte mariminoase si eroice . Nu ati primit plata in vodka "Putinel"
Cred că le taie salariul că s-au lăsat demascați, prea zelos și descoperit au lucrat în ultima vreme. O să-și schimbe numele ca lupul părul, da' o să-i recunoaștem după (miros) nărav.