Tot ce se știe despre ea e că o cheamă Maria.

Simbolul purităţii, numele purtat de cea care l-a adus pe lume pe fiul lui Dumnezeu.

Maria, din parcul cu cocioabe

Și se mai știe, din dosarul Poliției, că fost bătută până a murit în zona Montagnola, în apropierea celui mai lung și mai aglomerat bulevard capitolin, Via Cristoforo Colombo.

Maria locuia ilegal într-parc de corturi și cocioabe, locul unde se adăposteau cei care spală geamurile mașinilor pe la semafoare sau cer de pomană în fața supermarketurilor.

A murit acolo, ucisă de un bărbat mereu beat și care o bătea continuu.

Maria, cu fața plină de vânătăi și cu frică de Dumnezeu

Cei care o cunoșteau, au povestit că, de multe ori, Maria avea fața plină de vânătăi și că el o punea să se prostitueze de când a început pandemia.

Femeia nu a cerut niciodată ajutor, vorbea foarte puțin italiana și probabil îi era și frică.

În dimineața zilei de 12 mai, un tânăr care își plimba câinele prin parcul de pe Via Cristoforo Colombo a observat un corp învelit de niște pături, în apropierea unui cort, unde se afla “un rug” de cutii de bere și resturi de mâncare.

Via Cristoforo Colombo

Maria și “rugul” de cutii goale de bere

Au mai văzut-o și alții pe Maria, inertă, sub grămada de pături murdare, dar nimeni nu a anunțat poliția, ba unii au comentat: “O fi beată…”.

Da, mamă, sunt beată! Nu e despre nici o mamă și despre nici o fiică. Și ce dacă e beată!

Alertat de câinele care lătra încontinuu, tânărul a chemat o ambulanță, femeia a fost preluată de serviciul medical și dusă la spitalul San Giovanni din Roma.

Maria și primii zori ai ultimei zile: 13

Încă trăia, dar starea ei era deja una foarte gravă. În zorii zilei de 13 mai, femeia a murit în urma traumatismelor cauzate de loviturile primite.

Carabinierii italieni au deschis o anchetă pentru a stabili dacă femeia a fost bătută de mai multe persoane sau dacă de moartea ei este responsabil numai bărbatul cu care trăia. Ancheta nu este finalizată.

Primăria Municipiului VIII din Roma a început imediat demersurile necesare pentru a intra în legătură cu familia victimei, dar până în prezent nimeni nu a revendicat corpul neînsuflețit.

Michela Cicculli, consilier în cadrul primăriei, a transmis: “Povestea Mariei nu poate fi dată uitării și, dacă familia ei nu va face acest lucru, vom fi noi alături de această biată femeie.

Simbolul Maria

Suntem o comunitate solidară, care nu poate și nu are voie să tacă, pentru că povestea ei a devenit un fapt public la care trebuie să reflectăm. Îi datorăm asta Mariei și tuturor femeilor care în ultimele luni au suferit violențe, au plâns și au strigat între zidurile caselor lor, fără să fie auzite și ascultate. Vom dona flori în amintirea ei și a tuturor femeilor care au suferit violențe domestice.

Michela Cicculli:

  • Michela, 36 de ani, activistă feministă și președintă a Consiliului Femeilor din Primăria Municipiului VIII, este consilier cu responsabilități pentru buget, dar și pentru drepturile omului.
Michela Cicculli

Este îngrozitor să-ți imaginezi că nimeni nu va plânge pentru Maria, nimeni nu va cere să i se facă dreptate. O viață ucisă în tăcere.

Nimeni nu revendică trupul Mariei acum, iar aceasta este ultima violență care i se întâmplă.

Conform, Institutului Naţional de Statistică (ISTAT) din Italia, în 2014 a fost făcut, pentru prima dată, un studiu în care au fost incluse şi femeile altor naţiuni care populează Italia.

ISTAT a constatat că, în Italia, în 2012, au decedat 157 de femei, în 2013 – 179, în 2014 – 136, în 2015 – 128, în 2016 – 116, în 2017 – 114 sau în 2018 – 133

63% dintre victimele anului 2017 nu erau angajate la muncă, fiind dependente economic.

Pentru aproape 70% dintre femei, violenţele au început în țările lor de origine, înainte de a ajunge în Italia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News