Procurorii DNA au identificat un martor-cheie care cunoștea detaliile ce i-ar fi putut înfunda pe cei care, inițial, au fost denunțători în acest caz și părea că pot scăpa basma curată, dar și pe fostul ministru Gabriel Sandu, acuzat şi condamnat și în primul dosar Microsoft.
Martorul cu identitate protejată le-a povestit cu lux de amănunte procurorilor despre vizitele lui Claudiu Florică la cabinetul lui Gabriel Sandu când acesta era ministru, sesiuni în care se perfectau și cizelau detaliile afacerii ilegale. Acest martor este completat de un altul care a povestit în detaliu cum era chemat la cabinetul lui Gabriel Sandu pentru a i se da date ilegale ce trebuiau postate pe SEAP fără alte verificări.
21 de vizite în șase luni la cabinetul ministrului Gabriel Sandu
Pe cât de mare a fost „afacerea” ilegală, pe atât de dese au fost, potrivit unui martor, vizitele la cabinetul lui Gabriel Sandu. Astfel, în perioada februarie – iulie 2009, Claudiu Florică l-a vizitat de 21 de ori pe Gabriel Sandu, fiecare întâlnire reprezentând momente la care cei doi mai perfectau detaliile acestei mega-afaceri cu iz penal, iar procurorii dovedesc această situație cu registrul de intrări-ieșiri al Ministerului Comunicaţiilor.
„După cum s-a arătat mai sus, Florică Claudiu Ionuț a făcut un număr de 21 de vizite la Cabinetul Ministrului Sandu Gabriel, rolul acestora fiind acela de a pune la dispoziția acestuia documentația de atribuire deja întocmită sub formă de proiect”, se arată în dosarul „Microsoft 3”.
Vizitele, explică procurorii, sunt „exact în perioada în care s-au purtat discuțiile privind întocmirea documentației de atribuire aferentă licitației organizată de minister” și vizau modalitatea în care urma să fie redactată HG 460/2009 din 15 aprilie 2009.
Nu se hotărau cum să arate caietul de sarcini
Martorul protejat al DNA care a pus pe roate dosarul denunțătorilor din primul dosar „Microsoft” le-a povestit anchetatorilor că au existat șapte variante ale caietului de sarcini care au circulat pe ruta Microsoft România – Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
„Au existat mai multe variante ale caietului de sarcini care au circulat între Călin Tatomir, Claudiu Florică, Gabriel Sandu și Andrei Săvulescu, aceste variante, 7 la număr, au fost transmise și prin e-mail, cât și personal, prin stick, d-lui ministru Gabriel Sandu și abia după ce au convenit asupra formei avantajoase pentru consorțiul ce urma să depună oferta la licitație, a fost emisă o hotărâre de guvern prin care a fost lansată procedura licitației (…)”, le-a spus martorul procurorilor.
Un alt martor a întărit aceste susțineri si le-a spus procurorilor că ministrul Sandu i-a dat pe stick documentația ce trebuia publicată pe site-ul public de achiziții SEAP, cu avertismentul de a nu modifica nici măcar o virgulă.
„Primul meu contact cu documentația de atribuire a fost când ministrul Sandu Gabriel m-a chemat și mi-a înmânat documentația în format electronic, pe stick, solicitându-mi să public documentația în SEAP. Tot atunci, ministrul mi-a spus că oricine îmi cere să modific chiar și o virgulă din documentație, să-i comunic dânsului”, le-a povestit acesta anchetatorilor.
Din 50.000 de ore de consultanță, statul s-a bucurat de 13.000
Martorii au povestit cum Microsoft a subcontractat, în cadrul contractului mare, în sarcina a 11 firme, cele 50.000 de ore de consultanță și suport pentru produsele software ale companiei. Mai precis, spun martorii, cele 11 firme aparțineau în realitate directorului Microsoft România de la acea vreme, Călin Tatomir, lui Claudiu Florică sau unor apropiați ai acestora.
Decizia subcontractării celor 50.000 ore de consultanță și suport ar fi fost luată de Călin Tatomir, împreună cu Claudiu Florică, iar cele 11 firme subcontractoare ale Microsoft România au fost indicate de către D-Con Net SRL, firma lui Florică şi Pescariu, printr-o adresă transmisă prin fax către Microsoft România.
Motivul subcontractării orelor de mentenanță către 9 dintre cele 11 societăți comerciale a fost ca aceste sume de bani să ajungă la firmele deținute direct sau indirect de Tatomir şi Florică sau la persoane apropiate acestora, întrucât unele dintre aceste firme subcontractoare au încasat banii de la Microsoft și i-au virat mai departe societăților deținute de cei doi, susţin martorii din dosarul Microsoft 3.
Procurorii au probe din care rezultă că din cele 50.000 de ore de consultanță și suport au fost prestate în favoarea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale doar cele care nu au fost subcontractate de Microsoft România SRL către societățile controlate de inculpații Călin Tatomir și Claudiu Florică.
Mai precis, potrivit dovezilor puse la dispoziție de Microsoft, numărul de ore de consultanță și suport prestate efectiv de Microsoft România SRL și pentru care există documente justificative a fost 13.220,5.
Dosarul „Microsoft 3”
În dosarul Microsoft 3, la finele lunii septembrie, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și pe oamenii de afaceri Dinu Pescariu, Claudiu Florică și Călin Tatomir, pentru modul în care a fost atribuit un contract ce viza cumpărarea unor licențe software de la firma celor doi oameni de afaceri.
Pescariu și Florică i-ar fi dat fostului ministru Gabriel Sandu peste 2,1 milioane de euro pentru ca firma lor să obțină, în 2009, un contract pentru licențe software.
Gabriel Sandu, care de aproape un an execută pedeapsa de trei ani de închisoare primită în primul dosar ”Microsoft”, va fi judecat pentru abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite, faptă pe care ar fi comis-o când era ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Oamenii de afaceri Claudiu Ionuț Florică și Dinu Mihail Pescariu, care la data faptelor dețineau firma D.Con-Net AG, vor fi judecați pentru instigare la abuz în serviciu și spălare a banilor, iar Călin Tatomir ajunge în fața instanței pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare a banilor, fapte pe care le-ar fi comis când era director general al Microsoft România SRL
Procurorii au pus sechestru pe bani aflați în conturi bancare, bunuri și părți sociale ale inculpaților iar dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.
VIDEO EXCLUSIV/ Povestea Ruxandrei Manea, românca ce a trăit cinci ani în Coreea de Sud. ”Am mâncat viermi de mătase. Acolo este un snack popular pe stradă”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro