Iarna, Ciocăneștiul de poveste te face să te oprești pe drumul dintre Suceava și Maramureș pentru măcar o poză. Răspândită între serpentine și dealuri, într-o largă poiană, localitatea e vânată de turiști dintr-un motiv evident.
Peste 600 de case din comună, aproximativ 90-95% din total, sunt „încondeiate” ca ouăle de Paști, păstrând și modelul floral al costumelor populare din zonă. Din 2003, localitatea este comună-muzeu.
Indiferent că vorbim de case de locuit, de vile proaspăt apărute ori de instituțiile statului, de la grădinițe la primărie ori sediul Poliției, toate clădirile au brâul înflorat ajuns marcă înregistrată în localitatea suceveană.
Pe lângă clădiri, modelul Ciocăneștiului apare și unde te aștepți mai puțin. De exemplu, panourile publicitare din localitate au la bază un brâu cu același model înflorat!
Startul s-a dat acum 74 de ani
Primele case cu motive tradiționale au apărut în jurul anului 1948, spune muzeografa locală Marilena Niculiță. Inițiativa a avut-o un zidar, Dumitru Tomoioagă, și o localnică din Ciocănești, Leontina Țăran, care își renova fațada casei.
„A scos un model popular care se regăsea atât pe ouăle încondeiate, cât și pe costumul popular, iar meșterul a aplicat pe perete un strat de ciment în relief, a făcut șablonul cu modelul dorit, l-au pus pe stratul de ciment și ipsos și cu dalta au sculptat în ciment. Așa au luat naștere primele motive”, spune Niculiță.
Ele au fost vopsite în culorile specifice. „Sunt culori mai sobre, la fel ca pe costume, pe ouă încondeiate”, adaugă cea care păstorește Muzeul Ouălor din localitate. Primele case au fost făcute cu negru, roșu, galben, verde și maro. Sunt culorile predominante și acum la Ciocănești.
Marilena Niculiță:
La final, casa fiind foarte frumoasă, noi le zicem case cu pui, nu le zicem case cu motive tradiționale, fiind frumoasă, au început localnicii s-o imite, să facă și ei motive tradiționale pe casele lor.
Comună-muzeu de 19 ani
În 1968, comuna a fost desființată, fiind un număr mic de locuitori, dar a fost reînființată în 2002. Niculiță spune că un aport l-a avut și fiul zidarului Tomoioagă, Gheorghe, care era primar în localitatea vecină Iacobeni, de care aparținea Ciocăneștiul până acum două decenii.
„El participa cu tatăl lui pentru a face motivele pe case, ne povestea că zeci de case fuseseră decorate de el, sora lui și tatăl lui. El a fost implicat direct în decorare și atunci a făcut demersurile necesare și, din 2003, comuna a fost declarată comună-muzeu”, adaugă muzeografa.
de persoane locuiau în Ciocănești la ultimul recensământ, acum un deceniu
Tot atunci, adaugă ea, a fost dată și hotărâre de Consiliu Local ca oricine își face casă nouă să respecte modelul, iar primăria să le ofere localnicilor materiale, ciment, var, nisip, vopsele, tot ce e necesar pentru decorare.
La final, casele sunt premiate la cele două festivaluri, cel al păstrăvului și cel al ouălor încondeiate. „Localnicii sunt stimulați. Dar, zic eu, și fără premii ori materiale, și-ar face motivele tradiționale, deoarece toată lumea le apreciază”, conchide Niculiță.
Cum ajungi la Ciocănești
- De la Suceava: 105 km (2h de condus) pe DN17 (până la Iacobeni) și DN18 (din Iacobeni)
- Din Borșa, Maramureș: 69 km (1h și 40 de minute de condus) pe DN18
- Din Bistrița: 104 km (2h de condus) pe E58, prin Vatra Dornei
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro