- Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii Colectiv, care apoi s-a ocupat de acțiuni umanitare și organizatorice pe tema marilor arși, inclusiv în Ministerul Sănătății, spune că acesta trebuia transferat rapid într-un centru de arși din străinătate.
- În același timp, Ministerul Sănătății a anunțat că „Centrul de Mari Arși din Timișoara”, cel mai apropiat de Mehedinți, „prinde rapid contur”. Doar că va fi gata cel mai devreme în toamna lui 2025
- Managerul Spitalului Județean Drobeta-Turnu Severin spune că pacientul a fost transferat la Spitalul de Arși și nu a mai fost cazul să constituie comisia pentru transfer în străinătate.
Accident de muncă petrecut marți dimineață, 6 iunie 2023, în Drobeta-Turnu Severin a declanșat reacții dure din partea supraviețuitorilor catastrofei din Colectiv. Conform publicației Actual Mehedinți, bărbatul are arsuri de 60% pe suprafața corpului.
„Normativele spun clar asta”
„Arsura severă prin electrocuție este criteriu de internare imediată în centru de arși. Chiar și într-o țară de lumea a 3-a ca România, normativele spun clar asta, conform OMS 476/2017”, spune Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv.
Fost consilier în Ministerul Sănătății, Grecea contrazice comunicatul Spitalului Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin, care anunțase că bărbatul a fost trimis la un centru de mari arși din Capitală.
„Sistemul rafilian de sănătate publică alege să ignore medicina și legea și îl transferă pe acest pacient la București unde, la aproape 8 ani de la Colectiv, nu există nici un centru de arși. În toată țara nu există nici un centru de arși”, a declarat Grecea.
Sistemul de transfer
Grecea spune că există însă un mecanism de transfer rapid în centre de arși în străinătate pentru pacienții cu arsură severă. E vorba de OMS 2063/2020.
„Act normativ la apariția căruia am contribuit și eu, alături de alți supraviețuitori de la Colectiv. Există și protocol de transfer semnat cu Spitalul Reine Astrid din Bruxelles”, explică el.
Grecea a conchis că decizia de a-l trimite la București „îl bagă pe acest om într-un spital nepotrivit din București”.
Trimis la Spitalul de Arși
Libertatea a contactat-o și pe șefa Spitalului Județean Drobeta-Turnu Severin, Eleonora Mohora Bobîlcă.
Ea a confirmat că bărbatul a fost trimis la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri.
„Deoarece am primit acordul pentru transfer la Spitalul de Arși, nu a mai fost necesară constituirea comisiei ”, a adăugat ea.
„Prinde rapid contur” în 2025
În același timp, cu doar o săptămână înainte de accidentul din Drobeta, Ministerul Sănătății a anunțat, pe site-ul propriu, că „Centrul de Mari Arși din Timișoara prinde rapid contur!”.
Acesta ar fi cel mai apropiat de Mehedinți, unde s-a produs nenorocirea.
„Investiția constă în construirea unei clădiri noi, în care să funcționeze integrat Centrul de Arși, compus din 6 paturi pentru mari arși, 6 paturi pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă” – comunicat Ministerul Sănătății
Ar mai avea o secție ATI cu 27 paturi, bloc operator cu 25 de săli de operație, spații conexe, UPU-SMURD cu 58 de posturi și un heliport. 66 milioane de euro ar urma să coste Centrul timișorean
Doar că acesta va fi gata în 26 de luni. Adică cel mai devreme în toamna lui 2025.
Libertatea a întrebat Ministerul Sănătății dacă pacientul va fi transferat în străinătate și va publica răspunsul când acesta va fi disponibil.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro