Conform B365, planșeul este mai exact un pod peste Dâmbovița. Acesta are o lățime de 32 de metri și o lungime de 360 de metri, acoperind pasajul pietonal și stațiile de metrou Unirii 1 și 2. Întregul proiect a fost început de primarul Demetru Ion Dobrescu, însă a fost finalizat în timpul succesorului său, Alexandru Gh. Donescu.
Pe15 octombrie se împlinesc 89 de ani de când planșeul a fost dat în folosință. Demetru Ion Dobrescu a fost cel care a dorit ca râul să fie acoperit, construindu-se „Esplanada Dâmboviței”.
„Un oraș nou dintr-un gunoi străvechi”
Lucrările de realizare a planșeului au fost demarate în luna decembrie a anului 1934 și aveau drept scop decongestionarea traficului și „ridicarea valorii urbanistice”. La inaugurarea planșeului a fost prezent și regele Carol al II-lea.
Acesta a mai suferit modificări în zona de aval, în anii 1983-1987, fiind demolat și refăcut, în contextul lucrărilor de construcție a Magistralei II de metrou.
„Am scos un oraș nou dintr-un gunoi străvechi. (..). Dar speranța orașului nostru este în Dâmbovița și se va realiza prin acoperirea albiei sale. Vom realiza o esplanadă monumentală, pe care n-o vor putea avea multe orașe din lume. Ea va aerisi orașul, va ridica valoarea urbanistică și va ușura imens circulația capitalei noastre”, a notat edilul Demetru Ion Dobrescu în lucrarea intitulată „Cum vor fi Bucureștii în viitor”.
Dintr-o „esplanadă monumentală”, planeșeul a devenit motiv de scandal între Nicușor Dan și Daniel Băluță. Edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, a transmis în cursul zilei de luni, 14 octombrie, că începe lucrările la planșeul din inima Capitalei. Totuși, inițiativa sa a fost blocată de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, care s-a prezentat la fața locului pentru a demola gardurile.
În aceeași zi, primarul general Nicușor Dan a venit cu buldozerele pentru a îndepărta gardurile, iar Poliția Capitalei și Jandarmeria au spus că doar instanța este cea care poate decide cine are dreptate. În final, disputa s-a încheiat atunci când Daniel Băluță a anunțat că va retrage gardurile aduse în Piața Unirii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Simonatania • 16.10.2024, 16:28
Cel mai deștept cedează primul. Cine își asuma dacă doamne ferește se întâmplă o nenorocire?
Crisiana • 16.10.2024, 10:50
Bietul Nicusor! La fel de nestiutor si labil ca in primul mandat. Daca avea si tancuri in dotarea PGC venea sigur si cu ele! A rezolvat oare restul problemelor Cismigiul de ex ?Sau de acolo nu ies comisioanele pentru prietenii USRisti ai ,,independentului,, Nicusor Dan?
Simonatania • 16.10.2024, 16:30
Crisiana • 16.10.2024, 10:50
Bietul Nicusor! La fel de nestiutor si labil ca in primul mandat. Daca avea si tancuri in dotarea PGC venea sigur si cu ele! A rezolvat oare restul problemelor Cismigiul de ex ?Sau de acolo nu ies comisioanele pentru prietenii USRisti ai ,,independentului,, Nicusor Dan?
Le-a rezolvat pe toate ...
Achizitorul • 16.10.2024, 09:25
Extraordinar ce comedie am văzut. Prostia este că unii înțeleg că terenul de *** este al autorităților locale. Adică râul Dâmbovița se oprește în dreptul Hanului lui Manuc și reîncepe după se iese de sub pasajul rutier subteran Unirii in dreptul magazinului Unirea. Pe cei 370 m se teleportează. Albiile cursurilor de apă sunt domeniul public al statului. Podurile din București peste care sunt căi de comunicație sau o parte dintr-un parc sunt ale CGMB care poate decide să îl dea în administrarea sectoarelor. E rău dacă cei ce ne conduc, aleși ori numiți citesc și nu înțeleg ce citesc sau primează interesul.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.