Conform B365, planșeul este mai exact un pod peste Dâmbovița. Acesta are o lățime de 32 de metri și o lungime de 360 de metri, acoperind pasajul pietonal și stațiile de metrou Unirii 1 și 2. Întregul proiect a fost început de primarul Demetru Ion Dobrescu, însă a fost finalizat în timpul succesorului său, Alexandru Gh. Donescu.

Pe15 octombrie se împlinesc 89 de ani de când planșeul a fost dat în folosință. Demetru Ion Dobrescu a fost cel care a dorit ca râul să fie acoperit, construindu-se „Esplanada Dâmboviței”.

„Un oraș nou dintr-un gunoi străvechi”

Lucrările de realizare a planșeului au fost demarate în luna decembrie a anului 1934 și aveau drept scop decongestionarea traficului și „ridicarea valorii urbanistice”. La inaugurarea planșeului a fost prezent și regele Carol al II-lea.  

Regele Carol al II-lea și edilul Bucureștiului, Alexandru Gh. Donescu
Foto Realitatea Ilustrată, ediția din 4.03.1936.

Acesta a mai suferit modificări în zona de aval, în anii 1983-1987, fiind demolat și refăcut, în contextul lucrărilor de construcție a Magistralei II de metrou.

„Am scos un oraș nou dintr-un gunoi străvechi. (..). Dar speranța orașului nostru este în Dâmbovița și se va realiza prin acoperirea albiei sale. Vom realiza o esplanadă monumentală, pe care n-o vor putea avea multe orașe din lume. Ea va aerisi orașul, va ridica valoarea urbanistică și va ușura imens circulația capitalei noastre”, a notat edilul Demetru Ion Dobrescu în lucrarea intitulată „Cum vor fi Bucureștii în viitor”.

Dintr-o „esplanadă monumentală”, planeșeul a devenit motiv de scandal între Nicușor Dan și Daniel Băluță.  Edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, a transmis în cursul zilei de luni, 14 octombrie, că începe lucrările la planșeul din inima Capitalei. Totuși, inițiativa sa a fost blocată de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, care s-a prezentat la fața locului pentru a demola gardurile.

În aceeași zi, primarul general Nicușor Dan a venit cu buldozerele pentru a îndepărta gardurile, iar Poliția Capitalei și Jandarmeria au spus că doar instanța este cea care poate decide cine are dreptate. În final, disputa s-a încheiat atunci când Daniel Băluță a anunțat că va retrage gardurile aduse în Piața Unirii.

Urmărește-ne pe Google News