Ultima femeie a fost executată în India în 1955, pentru uciderea a trei fete.

Shabnam, care face parte dintr-o comunitate de musulmani din India, a trăit în satul Bawankhedi. Cu diplome în engleză și geografie, Shabnam Ali a lucrat câțiva ani ca profesoară de școală primară.

Și-a drogat și ucis părinții și frații și l-a asfixiat pe nepotul de 10 luni

Familia ei era împotriva relației pe care aceasta o avea cu Saleem, un tânăr care lucra ca muncitor la o fabrică de cherestea, ce face parte din comunitatea de patani din India. Cei doi ar fi vrut să se căsătorească și așteptau deja un copil în 2008, când Shabnam a decis să-și omoare rudele, supărată că acestea îl resping pe Saleem.

Și-a sedat părinții, cei doi frați, soția unui dintre ei și un verișor, apoi le-a tăiat capetele cu un topor. Pe nepotul ei de 10 luni, fiul unuia dintre frați, l-a sugrumat.

Shabnam Ali. Foto Twitter

Cu toată familia moartă, Shabnam ar fi devenit unica proprietară a casei și a întregii averi – tatăl ei avea 30 de bigha de pământ (aproximativ 7,5 hectare).

„Am fost cu toții șocați. Exista ceva tensiune în familie din cauza relației sale cu acel bărbat, dar era imposibil de imaginat că s-ar fi putut ajunge vreodată la asta”, a spus unchiul lui Shabnam, potrivit Indian Times.

Nu-și recunoaște crima

Atât Shabnam Ali, cât și Saleem au fost arestați la cinci zile după crima brutală. În același an, Shabnam a născut în închisoare. În 2010, cuplul a fost condamnat la moarte de instanța din Amroha. În următorii 11 ani, indianca a încercat să convingă mai mulți judecători că este nevinovată. A ajuns la instanța din Allahabad, care nu a vrut să țină cont de faptul că are un copil care ar putea rămâne orfan dacă ambii săi părinți sunt condamnați la moarte, de două ori la Curtea Supremă și chiar la președinte. Fără succes, însă.

După masacru, Shabnam a fost cea care a anunțat autoritățile și a declarat că mai mulți atacatori necunoscuți au intrat cu forța în casă și au omorât pe toată lumea. De-a lungul proceselor, femeia și-a tot schimbat declarațiile, iar cuplul s-a întors unul împotriva celuilalt.

În 2015, într-un termen la Curtea Supremă, Shabnam a dat vina chiar pe iubitul ei, spunând că el este cel care a intrat cu un cuțit în casa ei și i-a ucis rudele cât ea dormea. Bărbatul a spus, în schimb, că a fost chemat în acea seară de Shabnam și i-a găsit pe toți morți, iar tânăra a recunoscut crima în fața lui.

Acum, la 13 ani de la masacru, indianca a spus că se teme pentru viața fiului ei și că oamenii care i-au ucis atunci familia s-ar putea întoarce, potrivit Indian Express.

Fiul încearcă să o scape de execuție

Cu toate că ultima instanță, Curtea Supremă, a susținut verdictele date de celelalte instanțe și a condamnat-o la moarte prin spânzurare pe Shabnam Ali, aceasta mai are încă o pârghie legală pentru a scăpa de execuție. Ea poate face o petiție la Curtea Supremă prin care să ceară analizarea și revizuirea deciziei. Petiția curativă, folosită în India, funcționează ca ultimă soluție într-un proces, chiar dacă există deja o hotărâre definitivă, cu scopul de a preveni un eventual abuz în aplicarea legii și pentru a repara orice posibilă greșeală.

Deși a mai făcut o petiție, în 18 februarie, la președinte și la guvernatorul statului prin care cere să fie grațiată, avocatul femeii spune însă că este „puțin probabil” ca dosarul să fie redeschis.

În paralel, fiul lui Shabnam Ali, Taj, încearcă și el să-și scape mama de execuție. A stat șase ani în închisoare cu mama lui, însă legea nu-i permite să locuiască acolo și după această vârstă. Taj, acum în vârstă de 13 ani, a fost luat în grijă de doi prieteni ai lui Shabnam.

Taj i s-a adresat președintelui Indiei, Ram Nath Kovind, și i-a cerut să anuleze execuția mamei sale.

„Mama mi-a spus să învăț bine și să fiu un om bun, indiferent ce fac în viață. Mi-a spus să nu-mi fac griji. Sper ca președintele, un om foarte respectat, să nu dezamăgească un copil ca mine și să o grațieze pe mama”, a spus Taj pentru Arab News.

Saleem. Foto Twitter

Saleem, condamnat și el la moarte, a cerut Curții Supreme să se răzgândească, dar instanța i-a respins cererea.

Nu este Shabnam pe care o știam”

Usman Saifi, jurnalist independent din India și cel care l-a adoptat pe Taj, recunoaște că ce se întâmplă cu Shabnam este șocant. Au crescut împreună și au terminat aceeași școală și, afirmă el, Shabnam l-a tratat întotdeauna ca pe fratele ei mai mic, l-a încurajat să-și termine facultatea și l-a ajutat de câte ori a avut nevoie.

Când a auzit de crimă, în 2008, a refuza, pe moment să creadă. După ce Shabnam a fost arestată, a încercat de mai multe ori să o viziteze în închisoare, dar aceasta a refuzat să îl primească, scrie The Hindu.

Ca jurnalist și ca prieten, am considerat că e responsabilitatea mea să-l adopt pe Taj. Au mai fost alte 19 cereri. 17 persoane aveau antecedente, iar celelalte două nu au mai apărut.

Usman Saifi:

Ar fi vrut să scrie o carte despre Shabnam Ali, dar refuză să vorbească despre viața ei personală și despre ce a împins-o să recurgă la crima din noaptea de 14 aprilie, afirmă jurnalistul.

A doua femeie executată în India independentă

Deși ordinul de execuție nu a fost încă eliberat, în așteptarea unor răspunsuri de la președinte și de la Curtea Supremă, în urma petițiilor, autoritățile de la închisoarea Mathura, acolo unde este închisă Shabnam, au început deja pregătirile pentru executarea sentinței.

Mathura este singura închisoare unde pot fi executate femei. Pentru că nu a mai fost folosită de zeci de ani, spânzurătoarea a ruginit și este acum în curs de reparații. Până și noi sfori au fost cumpărate.

Dacă Shabnam Ali va fi spânzurată, va deveni a doua femeie condamnată la moarte și executată pentru o crimă, din 1947, de când India și-a câștigat independența.

Ar fi însă prima femeie musulmană executată în India.

Ultima femeie a fost executată în India în 1955, pentru uciderea a trei fete.

O altă femeie din Lucknow, Ramshri, a fost condamnată la moarte în 1998, dar sentința ei a fost schimbată la închisoare pe viață după ce a născut după gratii.

Alte două femei, surori, sunt în așteptarea unei decizii definitive de condamnare la moarte, după ce au răpit 13 copii și au ucis cel puțin cinci dintre ei, potrivit India Times.

16 execuții în ultimii 30 de ani

Patru oameni au fost spânzurați după ce au fost condamnați la moarte de instanțele din India în ultimii 20 de ani. Din 1991 și până acum, 16 deținuți au fost executați, potrivit India Today.

India este una dintre cele 56 de țări care încă mai aplică condamnări la moarte, arată un raport din 2018 al Amnesty International, un ONG care luptă pentru drepturile omului.

Urmărește-ne pe Google News