„Publicul capitalei cunoaște desigur excelentul loc de recreațiune, răsărit în mijlocul Bucureștilor, centru de amuzament și de higienă estivală. E vorba de bazinul cu valuri maritime “Lido” din Bulevardul Brătianu, una dintre cele mai moderne instalații de specialitate din Europa”, nota Realitatea ilustrată, în 1932.

„Actualmente, unul din oaspeții cei mai credincioși ai bazinului cu valuri „Lido” este Marele Voevod Mihai, care vine aici pentru a învața tehnica înotului”, adăuga publicaţia.

Palatul „Lido” cu piscina lui art-deco însemna pentru Bucureștiul interbelic simbolul suprem al vieții mondene, moderne, o viață dezinhibată, în ton cu moda occidentală. Acolo aveau loc competiții de înot și de sărituri, concerte de jazz permanente, dineuri, ceaiuri dansante, “îmbăieri de seară”, dans.

Bărbaţii şi femeile intrau pe rând în piscină

Bărbații și femeile nu se amestecau în apă. Se bucurau de valurile artificiale, dar după program fix, cu gong. Între ora 10:00 și 12:00 înotau doamnele, apoi veneau domnii. „La ora 12 fix suna gongul. În rândurile cucoanelor se producea un fel de panică: ”Vin bărbații!”, arăta „Realitatea Ilustrată”.

„Pe terasa clădirii s-a amenajat un solar pentru degajarea ștrandului, care, de la ora șase seara, se transformă în restaurant pentru 700 de locuri. De la ora șase seara, ștrandul și terasa funcționează ca terasă și restaurant, au fost amenajate un podium pentru muzică și un parchet de dans. Bazinul prevăzut cu declanșarea perioadică a valurilor și cu iluminat cu reflectoare creează o ambianță răcoroasă și plăcută, foarte apreciată în zilele calde de vara”, transmitea Revista Arhitectura, 1958.

„Bazinul avea o suprafață de 500 de mp și era căptușit cu gresie albastră și albă. Mașina pentru produs valuri, cât și toate instalațiile bazinului, au fost recondiționate și îmbunătățite (..) Fundalul ștrandului a fost amenajat pentru proiecție prin instalarea unui ecran rulant, camera operatorului funcționează la etajul 1 al hotelului”, scria Revista “Arhitectura”, în anul 1958, cu prilejul restaurării bazinului.

Bazinul Lido făcea parte din Palatul Lido. Clădirea a fost inaugurată tot în vara anului 1930, după un proiect modernist cu elemente art-deco realizat de arhitectul Ernest Doneaud, născut în București din părinți francezi.

Proprietarul clădirii din inima Micului Paris a fost medicul chirurg Constantin Angelescu și soția sa, Virginia Constantinescu Monteoru, fata milionarului Grigore Monteoru, îmbogățit din petrol, cel care a construit și stațiunea Sărata Monteoru.

Mai multe, pe B365

Vezi şi Top 10 piscine din București în 2022!

 
 

Urmărește-ne pe Google News