În 1902 vila impozantă a celebrului Giuseppe Verdi şi-a deschis porţile pentru sute de artişti veterani din toată lumea. Marele compozitor şi-a dorit ca locuinţa sa să fie o casă pe care să o folosească muzicienii fără mari posibilităţi materiale, ajunşi spre sfârşitul vieţii. Acolo, muzica răsună în fiecare zi, iar atmosfera este una de concert, scrie stirileprotv.
Printre cei care trăiesc în această vilă se număra şi românca Bissy Roman. “Cum sunt singură pe lume, pentru că nu am familie, am descoperit o familie aici, iar acest lucru este cel mai preţios, în afară de mândria de a fi aici, la Casa Verdi, un loc care este atât de renumit, de faimos. Oricine se simte mândru că trăieşte aici şi respiră aerul celui mai important geniu al muzicii italiene, Giuseppe Verdi”, declară Bissy Roman.
Bissy Roman a fost aleasă în 1949 să meargă să studieze în Uniunea Sovietică la Leningrad (Sankt Petersburg) muzicologia şi regia de operă. „A fost foarte greu, nu ştiam limba rusă, nu se găsea cam nimic de mâncare după război, nici un fruct sau o bucăţică de carne, doar cartofi, ceai, apă fiartă şi câte o bucăţică de caş sau icre. Am îndurat frigurile tramvaielor îngheţate, mult frig în camera de cămin cu alte patru fete, un pian împărţit”, îşi aminteşte artista, conform gazetaromaneasca.
„Când am plecat din România, voiam să văd cu ochii mei spectacole la Scala din Milano, Metropolitan şi Covent Garden. Multe din spectacolele de la Bucureşti pe care le-am văzut erau mai bune decât cele prezentate pe cele mai importante scene din lume”, mai spune Bissy Roman, conform gazetaromaneasca.
În vila de lângă Milano locuiesc şi 15 studenţi de la cunoscută Academie Scala. Tinerii au ocazia să cânte alături de mari maeştri ajunşi la sfârşitul carierei.
“Aici se nasc foarte multe prietenii adânci şi totul este mult mai frumos atunci când acest lucru ale loc între un tânăr student şi locatarii mai în vârstă, iar acest lucru se petrece destul de des aici. Acesta este unul dintre spritele care fac viaţa la Casa Verdi să tresalte”, spune Corrado Neri, muzician.
Casa Verdi se autofinanţează prin donaţii şi prin suma modică pe care o dau artiştii care locuiesc acolo. Una dintre cele mai mari donaţii a fost de 6 milioane de euro, din partea fiicei unui alt mare compozitor italian.