Enache a ținut pasul cu evoluțiile tehnologice, iar din penitenciar și-a creat un cont pe o rețea de socializare, cu numele Anderson Louis.
În căutările sale, el a întâlnit-o pe Vica Dașoveanu, o femeie cu trei ani mai mare decât el, mamă a unui copil, plecată în Spania, cu un loc de muncă stabil.
Alo, sunt Marian și sunt închis pentru omor…
Dosarul în care Marian Enache va fi judecat pentru fapte de terorism, după ce a amenințat cu moartea angajați ai ambasadei României în Spania, scoate la iveală cum a cunoscut-o pe cea pe care voia să o ia de nevastă din închisoare.
Femeia este plecată în Spania de zece ani, împreună cu fiul ei, iar ambii lucrează la o cafeterie. Marian Enache a abordat-o pe femeie în 2014, pe o rețea de socializare, iar de atunci, cei doi și-au vorbit mult, pe aplicația de messenger și la telefon.
Vorbeau aproape zilnic, spune femeia, care le-a povestit anchetatorilor că Enache nu s-a ferit să îi mărturisească ce crime are la activ și ce pedeapsă a primit pentru ele când avea doar 19 ani. A omis însă să îi spună cât de odioase au fost crimele, povești care probabil ar fi îngrozit-o pe femeie.
Nici distanța și nici zăbrelele penitenciarului nu au putut să îi împiedice pe cei doi să se cunoască și să se apropie … în spațiul virtual. O alinta ”lumina ochilor mei”. După lungi discuții în care și-au împărtășit trăirile, Enache i-a propus să se căsătorească, sperând atunci la o eliberare condiționată, după 20 de ani de pușcărie. Femeia a refuzat, motivând că nu îl cunoaște și că nu l-a văzut niciodată. Nu a renunțat însă la el și i-a spus că o caute când se eliberează, ca poată începe o relație normală.
Femeia le-a povestit procurorilor că, după ce a refuzat căsătoria, Marian Enache a început să fie foarte gelos. De la dragostea mărturisită cu patimă, a trecut la amenințări și înjurături, repetate de fiecare dată după ce femeia nu îi răspundea la telefon. Au curs mesaje de amenințare pe telefon și pe Facebook. O voia neapărat în România ca să o ia de nevastă și nu concepea în ruptul capului ca planul lui să fie dat peste cap de un alt pretendent la mâna femeii. Se declara dispus să trimite pe cineva după ea în Spania ca să o omoare dacă viața ei continuă la brațul altui bărbat.
Enache era înspăimântător și pentru tovarășii de penitenciar, obișnuiți să vadă și să audă multe. Un coleg cu care Enache împarte celula și care știa multe din povestea de amor cu năbădăi, a fost atât de șocat de ce a auzit încât a decis să îi trimită o scrisoare în care a avertizat-o cât este de periculos și vindicativ iubitul ei din spatele gratiilor.
Nu s-au întâlnit niciodată și nu i-a trimis bani sau vreun pachet la penitenciar, dar i-a dat adresa din Spania și numerele ei de telefon. Când a conștientizat obsesia lui pentru ea, pe care Enache o făcea cunoscută prin amenițări devenite o obișnuiță a discuțiilor, femeia nu i-a mai răspuns la telefon și la mesaje. Din 12 septembrie 2016, Enache nu a mai primit vești de la cea pe care o vedea alături de el toată viața. O considera lumina ochilor lui, dar asta nu l-a oprit să trimită mesaje în care vorbele lui aveau o agresivitate și mai mare.
Act de trădare plătit prin „terorizare psihologică”
Marian Enache execută pedeapsa în regim de maximă siguranță de când a fost încarcerat. Cei peste 20 de ani de pușcărie nu l-au făcut mai bun și nu l-au ”muiat”, iar colegii de detenție știu asta foarte bine. O știu și agenții de penitenciar, pentru că în 21 septembrie 2001 a fost introdus în categoria deținuților care prezintă risc pentru siguranța penitenciarului, declasificat în 26 octombrie 2013 și reintrodus la ”periculoși” în 30 aprilie 2015.
Povestea vieții lui în libertate s-a încheiat la 19 ani, în 29 martie 1996, când a fost arestat. Aproape două săptămâni mai târziu a ajuns la primul loc pe care de peste 20 de ani îl oate numi ”acasă”. Penitenciarul Spital Bucureşti Jilava l-a primit în 10 aprilie 1996. În 4 august 2014 a ajuns la Penitenciarul Tulcea, de unde a mai plecat doar ocazional, la alte penitenciare, pentru situații judiciare și spitalizări.
Psihologii au văzut în Enache o personalitate cu elemente antisociale, cu autocontrol deficitar și cu risc de comportament agresiv. Nu le-au scăpat analizei nici toleranţa lui scăzută la frustrare, impulsivitatea marcantă, imaturitatea emoţională, lipsa sentimentului de responsabilitate și comportamentul oscilant când trebuie să respecte regulile din penitenciar.
A vrut să schimbe situația, ca să poată spera că ar putea fi eliberat condiționat, a participat la activităţi de consiliere psihologică şi a iniţiat un program de autocunoaştere şi dezvoltare personală, dar nu l-a și dus la final.
La ședințele de consiliere cu psihologii, Enache le-a spus că femeia din Spania pe care a cunoscut-o este într-o relație de concubinaj, dar că vrea să îi pună capăt. A uitat să le spună că l-a ”ajutat” pe rivalul său să o ia la sănătoasa din relație, șocat de amenințările primite.
„Conform afirmaţilor lui Marian Enache, numita dorea să înceteze acea relaţie, iar acesta, crezând că se va îndrăgosti de el, a ajutat-o să realizeze acest lucru – a început să îi transmită ameninţări concubinului, până când acesta din urmă a părăsit-o. Numita a menţinut legătura cu Marian Enache, atât prin intermediul reţelei de socializare Facebook, cât şi prin convorbiri telefonice, promiţându-i că îl va vizita în detenţie şi se vor căsători. Cu toate acestea, ea nu 1-a vizitat şi a plecat în Spania, unde a început o nouă relaţie de concubinaj”, potrivit anchetatorilor.
Marian Enache are convingerea că a ajutat-o pe femeie când l-a pus pe fugă pe concubin și vede ca obligație căsătoria ei cu el. Nu vrea să îi facă rău pentru că i-a înșelat încrederea, dar până la finalul fericit cu ”lumina ochilor lui”, vrea ca relația lor să fie presărată și cu puțină ”teroare psihologică”, ca să nu îi dispară pasiunea.
”De asemenea, a menționat că nu va înceta să o caute pe aceasta, că nu are de gând să îi facă niciun rău fizic, ci doar să o «terorizeze psihologic» până se va căsători cu el, pentru că «trebuie să îl recompenseze și doar așa acceptă»”, s-a mai confesat Enache în fața anchetatorilor.
Marian Enache va fi judecat de Curtea de Apel Constanța pentru fapte de terorism, respectiv „ameninţarea prin orice mijloace a unei persoane fizice, juridice, dar şi a unui stat, cu folosirea de arme de foc, de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor, săvârşită pentru a constrânge o autoritate publică să îndeplinească un anumit act”.
Procurorii DIICOT Tulcea cer condamnarea lui Marian Enache pentru că timp de aproape trei luni, din 22 decembrie 2016 până în 1 martie 2017, a amenințat angajați ai Ambasadei României la Madrid că îi împușcă și că dacă cererile lui nu vor fi îndeplinite ”un glonț de calibrușl 50 va ajunge în capul ambasadorului, iar la fiecare 72 de ore va fi executată o persoană din Spania, ”începând cu personalul Ministerului Justiției”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro