Aproximativ 50 de români au ajuns după gratii în ultimii trei ani în penitenciarele din Mexic, conform informațiilor puse la dispoziție de Ministerul de Externe și a datelor publicate de presa din statul de pe continentul american. În majoritatea cazurilor, conaționalii sunt arestați când încearcă să fure din bancomate, prin clonarea cardurilor. Cristi este unul dintre aceștia. A fost prins de poliția mexicană, în 2014, cu câteva sute de carduri clonate și a fost dus după gratii. Nu-i publicăm numele întreg pentru că unul dintre părinți, grav bolnav, nu știe de pățaniile acestuia.
Evită să explice cum a ajuns în Mexic și pentru cine lucra, însă mărturisește că i s-a spus că nu va păți nimic.
“Am fost sfătuit să am la mine câteva sute de dolari. Dacă sunt arestat de poliția mexicană să le dau banii și scap. Că e ceva sigur, că iau mită. Am fost prins, am dat bani și fost arestat și pentru mită”, susține acesta.
Din acest moment a început un coșmar de aproape 100 de zile pentru Cristi
A trecut prin mai multe penitenciare statale din Tamaulipas, o regiune de la granița dintre Mexic și Statele Unite, unde să găsește cea mai mare densitate de carteluri ale mafiei, denumite și sindicate. Printre închisorile vizitate de Cristi a fost Reynosa, penitenciar situat într-un orășel din apropierea graniței.
Reynosa, unul dintre cele opt penitenciare ale statului mexican Tamaulipas sau centre de reeducare cum mai sunt numite oficial pușcăriile în Mexic. În acest penitenciar sunt încarcerați în special deținuți aflați în arest preventiv care își așteaptă condamnarea și apoi sunt transferați, de obicei, în închisorile federale. Cu toate acestea, centrul de detenție găzduiește și condamnați definitiv.
Sălbăticia din pușcăria mexicană descrisă de român poate bate orice film sau știrile cu evadările lui “El Chapo” Guzman, liderul cartelului Sinaloa, unul dintre cele mai importante sindicate, specializat în traficul de droguri.
Executați la eliberare
Prima mărturisire șocantă a lui Cristi face referire la faptul că o parte dintre arestații preventiv care ajung în această închisoare nu își doresc să iasă de după gratii.
“Spre exemplu membrii grupării denumite Zetas, considerat cel mai brutal cartel al mafiei din Mexic, se așteaptă să fie executați de șefii locali ai grupării atunci când sunt eliberați”, explică românul.
După care românul ne asigură că: “Nu este nicio glumă. Membrii Zetas nici nu prea ies din celule, prin curte. Zetas este un sindicat al crimei din Mexic care nu este specializat doar pe droguri, cum este Sinaloa. Zetas este specializat în asasinate. Dacă moare sau este răpit cineva, sigur membrii acestui cartel nu sunt străini de cele întâmplate.”
Membrii cartelului amintit sunt asasinați la eliberare pentru că liderii sindicatului nu vor să riște ca aceștia să ajungă într-un tribunal și să depună mărturie împotriva lor, spune Cristi. Din fericire pentru român, nu erau foarte mulți membri Zetas în Reynosa.
Cazat în casa cartelului Golfo
Închisoarea din Reynosa este controlată în principal de cartelul denumit Golfo în spaniolă, sau Gulf în engleză. Este înființat încă din anii 30 și este considerată cea mai veche grupare criminală din acest stat. Este specializată, ca și Sinaloa, în traficul de droguri, iar cartelul cu care se află în război este cel din Tijuana.
O influență în penitenciarul din Reynosa o mai au și grupările denumite “local mana”, mici grupări de cartier care vor să se afirme atât pe străzi, cât și în penitenciar pentru a se putea afilia apoi unui cartel.
„Cuota” pentru telefon
După primele ore de arest, Cristi a dorit să sune după ajutor consular. Atunci i s-a cerut “cuota” care trebuie plătită liderilor cartelurilor. Cam între unul și zece dolari valorează “cuota” pentru deținuții care nu sunt hispanici. Cristi spune că a plătit în mâncarea cuvenită, pentru că nu avea bani.
De fapt, cartelurile cer bani pentru orice, chiar și pentru a putea ieși în siguranță în curte. “Cuota” este taxa care trebuie achitată de deținuți pentru a putea folosi telefonul, pentru a se așeza la o masă în cantină sau pentru a nu fi înjunghiați la baie. Cine nu are bani plătește cu mâncare, haine sau muncește pentru șefii cartelurilor. Meniul constă, în general, dintr-un fel de pită și un terci cu legume, orez și carne.
Legenda “hotelului” de după gratii
Așa cum i-au povestit colegii de celulă care știau engleza, majoritatea închisorilor mexicane, statele sau federale, sunt controlate de unul-două cartele ale mafiei. Liderii acestor sindicate decid ce intră și ce iese dintr-un penitenciar statal. “În cele federalele, nu știu cum este că nu am fost, dar am înțeles că acolo nu este jungla dintr-un penitenciar statal”, turuie Cristi.
Singura regulă pe care trebuie să o respecte un membru al unui cartel în penitenciar este să nu evadeze, relatează conaționalul.
“Conform unor legende care sunt spuse în temnițe, nu știu dacă sunt adevărate sau nu, mulți mafioți plătesc ca să intre în închisoare. Asta pentru a se simți în siguranță în timpul unui conflict cu o bandă rivală. Ei se simt protejați într-o celulă, păzită de gardieni și de membrii grupării pe care o conduc. Pe stradă, într-o casă, nu pot avea parte de același grad de protecție”, ne mai dezăluie Cristi din secretele teminițelor mexicane.
Săracii
Dacă scapi cu viață de cartelurile mexicane, dai de un alt pericol. Riști să fii ucis în pușcărie de săracii care sunt întemnițați. Majoritatea familiilor din mediul rural sunt sărace, așa că bărbații aleg să comită crime în numele sindicatelor, iar în schimbul faptelor lor primesc promisiunea că familia va primi bani de la Mafie, susține Cristi.
“Majoritatea săracilor de după gratii așteaptă pedepse de peste zece ani, ei nici nu vor să iasă. Sunt oameni simpli sau nebuni. Pentru ei viața nu mai are nicio valoare. Te atacă doar ca să-și ia o haină, o felie de pâine sau un dolar”, ne mai spune românul.
Conaționalul susține că a trecut prin mai multe temnițe, unde a stat în general cu deținuți străini, cu cetățenie americană, dar a trecut și prin temnițe cu săraci în care dormea iepurește.
“Nu poți fi coleg de celulă cu membrii cartelurilor. Dacă ești mutat într-o astfel de temniță, știi că nu urmează să se întâmple ceva bun”, mai explică acesta. Cristi a fost eliberat condiționat anul trecut și s-a stabilit momentan în Statele Unite.
15 conaționali erau închiși anul trecut
Conform statisticilor oferite de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), anul trecut, 15 români se aflau în închisorile mexicane, unde cartelurile mafiote asigură ordinea, nu gardienii.
“Pe teritoriul acestui stat se află reținuți preventiv sau condamnați, ca urmare a unei sentințe definitive, un număr de 15 cetățeni români, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de clonare de carduri bancare – încălcarea Legii Instituțiilor de Credit”, ni s-a transmis de la MAE.
Marea majoritate a acestora se află închiși în penitenciarele din Districtul Federal, ne-a mai precizat aceeași sursă. Comunitatea românească din Mexic numără 500 de conaționali, majoritatea având o viață onestă.
Reamintim că, în urmă cu doi ani, și Claudiu Răducanu, fostul jucător al Stelei și golgheter al primei divizii, a fost arestat de Poliția din Mexic. El și amicul său, Gheorghe Claudiu Papară, au fost reținuți la centrul comercial Plaza Las Americas din Cancun, fiind bănuiți că retrageau bani din bancomate, folosind carduri false. Asupra lor s-a găsit un card de credit al bancii HSBC și alte 60 de carduri posibil false. Potrivit anchetatorilor, ei au retras de la ATM-uri sume de până la 5.000 de pesos (aproximativ 300 de euro). La întoarcerea în România, Claudiu Răducanu a declarat că viața din închisoarea mexicană a fost un iad.
49 de morți la o confruntare după gratii între carteluri
În luna februarie a acestui an s-a înregistrat unul dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria penitenciarelor din Mexic. Luptele între grupuri rivale din închisoarea mexicană Topo Chico, din apropiere de Monterrey, în nordul ţării, s-au soldat cu moartea a 49 de deţinuţi şi rănirea a 12.
Guvernatorul statului mexican Nuevo Leon, Jaime Rodriguez a precizat atunci că deţinuţii, membrii a două carteluri rivale, s-au luptat între ei cu „obiecte ascuţite, bâte şi beţe”. Războiul a durat 40 de minute. În timpul luptelor, într-un depozit al închisorii a izbucnit, la un moment dat, un incendiu care a dus la tragedie, a informat BBC la vremea respectivă.
Citește și: Românii s-au pus pe furat în Mexic și au ajuns în cele mai violente închisori de pe glob
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro