Povestea începe în toamna anului 2017, când Gheorghe Bogdan, bolnav, fără acte de identitate și fără locuință proprie, s-a dus la locuința din Sebeș a soților Bumbu.

Dumitru Bumbu are 69 de ani și soția sa, Silvia, 57 ani, iar bărbatul i-a cunoscut de mai mult timp și a lucrat în trecut la ei. Potrivit datelor din dosar, el a mers la casa soților Bumbu pentru a-i cere lui Dumitru restituirea unei datorii în sumă de câteva sute de lei, pe care acesta o avea la el din trecut, în contul unor lucrări făcute la casa acestuia.

Cum te alegi cu un „sclav”

Bumbu Dumitru i-a spus că-i va da banii, însă i-a cerut să rămână la el să-l ajute la anumite lucrări din gospodărie, urmând a-l plăti pentru acestea. Bogdan a rămas de bunăvoie, a lucrat, apoi în momentul când a dorit să plece nu a mai fost lăsat. Dumitru Bumbu a inventat o datorie, acuzându-l pe bărbatul fără casă că i-a vătămat calul, cerându-i suma de aproximativ 10.000 de lei pentru a-l lăsa să plece, ca și compensație pentru vătămarea calului precum și banii pe care i-ar fi cheltuit cu el cu masa și cazare.

Omul bun la toate

Gheorghe Bogdan, arată procurorii, a fost obligat să muncească la locuința familiei Bumbu, fiind pus să presteze diverse lucrări, cum ar fi: să facă curățenie în grajd, să taie lemne, la coasă, adunat fân, încărcat fân, la transport, la zidit, tencuit, zugrăvit, vopsit sau altele.

Omul muncea non-stop, notează anchetatorii, inclusiv în zilele de duminică, după un program impus de familia Bumbu, de la ora 5 dimineața până ora 9 seara.

Restricția la apă, „stimulent” pentru „sclav”

Pentru a munci, persoana vătămată a fost bătută, spun procurorii care arată că bărbatul a primit corecții fizice și pentru că nu lucra destul. Deși muncea pe brânci pentru a evita corecțiile „stăpânilor”, aceștia din urmă îl țineau pe bătrân flămând și însetat.

„În perioada în care a fost adăpostit, cazat la familia Bumbu din Sebeș, persoana vătămată a fost slab alimentată, primind mâncare puțină și de slabă calitate și fiindu-i restricționată apa, primind apă cu sticla de la Silvia Bumbu, fântâna din curte fiind închisă cu lacăt pentru a nu avea acces la ea”, se arată în dosarul transmis judecătorilor.

Dormea lângă șanțul de deversare a fecalelor din grajd

Procurorii mai arată despre „tratamentul” aplicat de soții Bumbu bărbatului că acesta a fost obligat să doarmă peste noapte într-un garaj, unde era închis cu lacăt, dormind efectiv într-o căruță veche, apoi într-un grajd, la mijloc între cal și groapa unde se adunau dejecțile.

Când nu făcea față solicitărilor Gheorghe Bogdan era „corijat”, în special de Dumitru Bumbu, „cu mătura, cu o coadă de lopată, cu un lanț sau cu pumnii și picioarele”. Era lovit cu bestialitate la nivelul capului, gâtului, membrelor superioare și membrelor inferioare, acestea fiind și  zonele unde legiștii au găsit urme evidente ale loviturilor soților Bumbu.

Înfundați de vecini

Apucăturile feudale ale soților Bumbu au luat sfârșit după ce vecinii acestora, dar și alți martori, au povestit în detaliu cele percepute de ei în privința bărbatului „cu privire umilă” care îi însoțea mereu pe aceștia. Mai precis, mai mulți vecini ai soților Bumbu, un medic dar și alți martori au confirmat la DIICOT un raport al Poliției locale care l-a ridicat pe Ghoerghe Bogdan din curtea unei biserici unde fusese pus să cerșească pentru soții Bumbu.

După ce a fost ridicat, Bogdan s-a confesat polițiștilor care au făcut un raport dat apoi mai departe anchetatorilor de la crimă organizată. Pe parcursul audierilor vecinii soților Bumbu au confirmat bătăile și actele de cruzime executate de soți victimei lor și au povestit cele văzute și auzite.

Un martor arată că a auzit de la oameni că suspecții țineau pe persoana vătămată în grajd, legată , ca să nu fugă seara, iar apoi i-a făcut o cameră la intrarea în curte , pe partea dreaptă ca să-l țină acolo. Martorul arată că persoana vătămată era tot timpul însoțită de unul dintre suspecți, că acesta era necăjit, punea capul în pământ și se vedea că îi este frică”, au fost relatările unuia dintre martori.

Un altul a spus că victima soților Bumbu era bolnavă, mirosea urât și era abătută.

„Martorul arată că l-a văzut de mai multe ori pe Bogdan Gheorghe în prezența suspecților, niciodată singur, atât în oraș, cât și la locuința acestora, că acesta avea o atitudine umilă, stătea tot timpul cu capul în jos, nu vorbea nimic era îmbrăcat foarte murdar și mirosea urât.

Martorul confirmă că persoana vătămată a prestat diferite munci (făcea curățenie în curte, la animale, zidărie, ce mai era nevoie) la locuința suspecților, deși era bolnav. Martorul arată că știe de la Bumbu Dumitru că acesta i-a amenajat persoanei vătămate în curtea casei sale într-un coteț de porci un adăpost unde acesta să locuiască”, se mai arată în dosar.

Se temeau de infestare

Soții Bumbu, aduși pentru explicații, au confirmat în mare parte elementele de tratament aplicate victimei lor, negând totuși faptul că l-ar fi bătut pe bărbat sau că l-ar fi amenințat. Întrebați de ce au ținut un om fără apă și mai ales de ce au sigilat fântâna, aceștia au explicat că se temeau ca bărbatul pe care îl țineau în condiții inumane să nu „infesteze” apa din fântână.

Aceștia neagă comiterea acuzaților arătând că persoana vătămată a locuit la ei de bunăvoie, că nu l-au bătut, că nu l-au exploatat prin muncă și că nu l-au dus la cerșit. Ambii suspecți menționează că persoana vătămată le-ar fi datorat o sumă de bani pentru faptul că le-ar fi vătămat iapa și arată că persoana vătămată le-ar fi promis că le va plăti paguba după ce va încasa pensia. Cei doi arată că i-au făcut domiciliul persoanei vătămate la locuința lor pentru ca acesta să poată încasa pensia, din care ar fi fost și ei despăgubiți.

De asemenea, confirmă ambii că suspectul Bumbu Dumitru a umblat cu persoana vătămată (în condițiile în care suspectul nu știe să scrie și să citească) cu persoana vătămată la mai multe instituții pentru a obține actele necesare dosarului de pensie și a depune dosarul de pensie la CJPP Alba.

Ambii confirmă că o perioadă de timp l-au cazat pe persoana vătămată în grajd cu calul, iar apoi într-un fost coteț de porci pe care l-au amenajat pentru acesta, negând însă că îl închideau acolo peste noapte.

CITEȘTE ȘI

EXCLUSIV VIDEO. Confesiunile unei stripteuze care lucrează în noaptea de Înviere: „La 12 merg la biserică să iau lumină, apoi mă schimb și intru la muncă”

Politicienii, ipostaze inedite de Paște. Ce mesaje transmiteau aleșii anii trecuți, de Sărbătoarea Învierii

Urmărește-ne pe Google News