UPDATE 12 iulie: După ce Libertatea și Scena9 au relatat cazul, site-ul femclinic.ro a fost închis.
Într-un interviu din aprilie 2021 difuzat de TeleMoldova Plus, medicul Fătu spunea că proiectul FemClinic, „o microclinică, un cabinet mai mult”, a fost pornit de el în 2019, în colaborare cu Asociația Glasul Vieții, condusă de preotul Damaschin. Părintele l-a abordat pe Fătu „știind că eu sunt împotriva contragestiei, însemnând îndepărtarea unei sarcini prin diverse metode”, la fel ca și Damaschin.
Preotul Damaschin slujește la biserica din curtea Maternității Cuza-Vodă și este cunoscut pentru faptele sale umanitare, dar și pentru opiniile sale antiavort.
Avortul este, din punct de vedere medical, o crimă. Că juriștii sau unii politicieni europeni au decis că nu-i crimă, asta e altă discuție. Ar trebui să vă dea de gândit dumneavoastră, celor din presă, de ce un medic se uită la mamă și la prunc și consideră că avortul e o crimă.
Dan Damaschin, preot:
Preotul spune că i-a convins în 2014 pe medicii de la „Cuza-Vodă” să nu mai facă întreruperi de sarcină.
Preotul Damaschin neagă orice legătură cu femclinic.ro
Contactat telefonic, preotul Damaschin a declarat că este implicat în activitatea clinicii FemClinic din Iași și că împreună cu doctorul Fătu se îngrijește de „toate mamele amărâte din lumea asta, pe care nimeni nu vrea să le vadă”, oferindu-le mâncare și bani în timpul sarcinii.
Într-un interviu acordat la începutul acestui an pentru bzi.ro, preotul declara că cel mai mare proiect al Asociației „Glasul Vieții” pentru 2021 este construirea centrului medico-social „FEMCLINIC”, care va asigura asistență medicală gratuită pentru tinerele mame și copiii lor. Între timp, s-a răzgândit asupra numelui: Veronica, după o beneficiară a asociației care a murit de cancer.
Despre site-ul femclinic.ro, preotul spune că nu știe nimic și nici despre o clinică cu acest nume care ar activa la Botoșani.
Site-ul femclinic.ro a fost înființat în 2016. În același an este creat și glasulvietii.ro. Ambele site-uri sunt găzduite de Hosterion SRL, din Cluj-Napoca.
În plus, după ce a fost contactat de reporter, preotul a făcut o postare la el pe Facebook.
„Membrii, voluntarii și donatorii Asociației Glasul Vieții vor respecta dreptul femeii la avort, dar vor apăra cu toate forțele dreptul la viață al copilului nenăscut. Domnul Iisus Hristos să ocrotească toate mamele și copiii născuți și nenăscuți!”, a scris Damaschin.
O altă linie telefonică, aceeași tactică
În 2019, asociația preotului Damaschin beneficia de donațiile pentru o linie telefonică gratuită, cu 0800, susținută de Centrul Telverde Info Sarcină. La respectiva linie telefonică, voluntarii centrului încercau să convingă femeile să nu facă avort, spunându-le, printre altele, că întreruperea de sarcină provoacă „hemoragii uterine”, „leziuni ale organelor interne”, depresie, tentativă de suicid, chiar și la zece ani după avort, sau cancer uterin ori la sân.
Aceeași tactică pe care o practică și cei din spatele femclinic.ro.
Într-un interviu din 2013 pentru Doxologia, preotul spunea că o voluntară a asociației sale abordează tinerele care merg la spital pentru avort și le convinge să meargă la biserică. „Trebuia să fiu atent la ce mame trec şi să le identific, sunt foarte uşor de identificat cele care sunt în drum spre ambulator la avort”, mai spunea Damaschin.
Clinica de la Botoșani și legătura cu „Marșul pentru viață”
La scurt timp după discuția cu reporterii, de pe site-ul clinicii din Iași a fost eliminat de la capitolul servicii punctul „întreruperi de sarcini (doar cu informarea amănunțită prealabilă)”.
El apare în continuare pe site-ul din Botoșani. La adresa indicată aici – Strada Unirii, nr. 5, sc B, ap. 2-3 – figurează Centrul Medical Alevita, un „cabinet de obstetrică-ginecologie”, deschis în 2019 de dr. Ioana Alexandroaie.
În 2019, medicul ginecolog Ioana Alexandroaie participa, alături de preotul Partenie Apostoaie, la „Marșul pentru viață” în Botoșani. „Marșul pentru viață” este o acțiune antiavort organizată în mai multe orașe din țară de Coaliția pentru Familie.
Ginecologa lucrează și în secția de obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, unde medicii refuză să mai facă avorturi din 2018, invocând motive religioase.
Particip la „Marşul pentru viaţă” în primul rând ca femeie, în calitate de fiinţă dătătoare de viaţă, învrednicită de Dumnezeu pe pământ a dărui mai departe, la rândul meu, acest miracol reprezentat de viaţă.
Ioana Alexandroaie, medic ginecolog, în 2019:
Contactată de reporteri, Ioana Alexandroaie a refuzat să comenteze despre legătura cu femclinic.ro, pe motiv că este în vacanță.
Conform unui raport recent publicat de Centrul Filia, o organizație care apără drepturile femeilor, în octombrie 2020, 57,7% dintre spitalele din România afirmau că nu fac avorturi la cerere.
În loc de epilog, telefonul de după: „Cred că sunteți în depresie”
La o lună după ce una dintre tinere a discutat cu așa-zisa „doctoriță de gardă”, telefonul îi sună din nou. Persoana de la celălalt capăt al firului se recomandă ca fiind de la FemClinic și întreabă dacă avortul a avut loc. I se răspunde că da și urmează acest schimb de replici:
Reprezentanta FemClinic: Să știți că femeile după avort intră în depresie.
Tânăra: Sunt ok.
Reprezentanta FemClinic: Nu cred, cred că sunteți în depresie, pentru că acolo a fost un copil și sigur simțiți sentimentul de vinovăție.
Tânăra:Nu, sunt ok.
Reprezentanta FemClinic:Eu cred că sunteți în depresie, sper să nu mai faceți asta, pentru că acum ați avut noroc că ați supraviețuit.
Minciuni versus realitate. Puțin fact-checking pe ceea ce susțin cei de la site
1. S-a schimbat manopera avortului.
Este fals: În realitate, în luna martie a anului trecut, Ministerul Afacerilor Interne a emis un ordin militar care suspenda intervențiile medicale, chirurgicale și tratamentele care nu reprezintă urgențe.
Șeful DSU, Raed Arafat, și ministrul sănătății de atunci au intervenit ulterior să precizeze că avorturile la cerere vor fi permise în continuare, lucru ce nu s-a întâmplat. O altă cercetare a Centrului Filia arată că multe spitale au interpretat ordinul drept o interdicție asupra avorturilor.
2. Medicii sunt instruiți de Colegiul Medicilor și Ministerul Sănătății să avertizeze tinerele că procedura avortului s-a schimbat în pandemie.
Este fals: Colegiul Medicilor neagă informațiile. „Noi nu avem asemenea informații. Colegiul Medicilor din România nu a fost implicat în așa ceva. Totul pare bizar și ridică multe semne de întrebare. Poate că ăsta e obiectivul lor: să descurajeze avortul și așa înțeleg să o facă”, spune Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.
3. Avortul e cu atât mai periculos la femeile fără copii, peste 25 de ani, pentru că acestea ar avea un uter „mai fibros, (…) mai îmbătrânit (…). Practic, uterul va arăta ca după un accident de mașină și rănile care se produc se vindecă foarte greu. Acesta este motivul pentru care, în primul rând, trebuie să știți că nu veți mai avea posibilitatea vreodată să rămâneți însărcinată”.
Este fals: Există numeroase studii, evaluate de instituții medicale de prestigiu, care arată că astfel de afirmații sunt științific dovedite drept false: nu există corelări între avort și infertilitate secundară, nașteri înainte de termen sau hemoragii postpartum după un avort prin aspirare.
4. O femeie de 28 de ani a murit recent din cauza unei hemoragii fatale, în urma „agresivității noii proceduri a avortului”. În alte versiuni ale reprezentanților „femclinic”, femeia are 26 de ani sau 36, este la prima sarcină ori la patra, a murit în urmă cu o săptămână sau în aceeași zi. Mereu la trei ore după avort.
Este fals. Povestea femeii decedate în urma întreruperii de sarcină se schimbă în funcție de cazul pacientei care solicită un avort.
5. Dacă alege să meargă până la capăt cu întreruperea de sarcină, e posibil să facă „varice pe uter” și „formațiuni tumorale” care duc la cancer și în final la moarte.
Este fals: Varicele pot apărea din mai multe cauze, mai ales în timpul sarcinii și inclusiv din cauza efortului prea mare. Avortul nu este printre aceste cauze, spun medicii.
„Nu există așa ceva, astea-s prostii. Sunt tertipuri pentru a speria femeile”, explică Marcel Buzatu, șeful secției de ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, Argeș.
Pacienta consideră că nu e momentul să aibă o sarcină și a venit la tine pentru ajutor, nu să o sperii. Dacă tu, ca medic, consideri că este o situație de risc, insiști pe acea problemă. Riscuri sunt la orice procedură medicală, dar hai să ne concentrăm pe rezolvarea problemei, să nu privim doar la riscuri, că nu mai facem nimic. Cei care au făcut aceste afirmații nu sunt, în mod sigur, medici.
Marcel Buzatu, șeful secției de ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, Argeș:
6. Ministerul Sănătății are bani disponibili din fonduri europene pentru a le ajuta pe viitoarele mame cu plata chiriei, haine și alimente: „Prin recomandarea medicului femeia poate să beneficieze de ajutorul fondurilor europene și ministerul ajută inclusiv cu chirie, cu facturi, cu colete de alimente, haine. Și lucrul ăsta se face pe bază de contract pe mai mulți ani. Sunt femei ajutate chiar pe viață”, le spune femeilor la telefon pretinsul medic de gardă.
Este fals: Nu a existat niciodată un astfel de proiect.
În anul 1966, Nicolae Ceauşescu a interzis avortul. Aproape 10.000 de femei au murit din cauza întreruperilor de sarcină până în 1989.
Versiuni ale acestui articol au fost publicate simultan pe Scena9 și în „Ziarul de Iași”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro