Când a decis, acum 12 ani, să-și unească destinul cu tânărul alături de care se vedea îmbătrânind, Anei nici prin cap nu-i trecea că soarta îi pregătise, de fapt, un alt destin. După căsătorie totul a fost lapte și miere, dar, după o perioadă, lucrurile s-au schimbat. Așa cum s-a schimbat și viața ei.
De la alcool a pornit totul
Ca în majoritatea cazurilor, problemele au început de la alcool. De câte ori se lua la trântă cu Bachus, omul își revărsa toți nervii și furia pe biata femeie. Am cunoscut-o, zilele trecute, în carne și oasa. O tânără de puțin peste 33 de ani, frumoasă. Cu chipul acum luminat. Slăbuță, mică de statură, femeia poate acum să zâmbească și să se bucure de copii. Copii care, în multe cazuri, au asistat neputincioși la scenele groaznice provocate de cel pe care îl credeau un tată-model.
Arunca mâncarea de pe aragaz pe ea
Ana își freacă mâinile și, cu o voce hotărâtă, îmi spune că în ultimii șapte ani, a trăit un adevărat calvar. Nimic nu-i convenea omului de lângă ea. Se enerva practic din orice. ”Erau abuzuri atât fizice, cât și psihice. Ajunsese să arunce cu mâncarea de pe aragaz pe mine. Au fost momente pe care vreau să le uit cât mai repede. De dragul copiilor”, ne mărturisește femeia care pare că a trecut cu bine de acest episod tragic din casnicia ei.
Azi așa, mâine așa. Ana spune că a suportat totul de dragul micuților. Dar, dacă ar putea da timpul înapoi, ar pleca acum de la primele scandaluri. Lucru care, până la urmă s-a și întâmplat. Momentul în care a încercat să se răzbune pe copii și să-i lovească a fost hotărâtor. Cu o sacoșă de haine în mână, femeia și-a luat pruncii și a plecat. Fără să se mai uite în urmă.
A ajuns într-un așezământ al Bisericii
A bătut pe la ușa mai multor ONG-uri până a ajuns într-un așezământ bisericesc, Asociația Diaconia, ce ține de Patriarhia Română. Aici și-a spus, nici ea nu mai știe a câta oară, povestea și a fost primită în centru. Pentru două luni, atât cât spune legea, fiind o asociație de urgență, în care femeile abuzate pot sta doar 60 de zile. Au intrat într-un program de consiliere psihologică atât ea, cât și copiii. Dacă traumele din suflet se mai pot șterge, cele de pe trupul plăpând al Anei încă mai sunt vizibile. În schimb, zâmbetul șăgalnic pe care-l afișează la fiecare pas nu i l-au putut șterge nici bătăile, nici înjurăturile îndurate ani la rând. ”Sfatul meu pentru femei este să nu accepte niciodată abuzurile”, îmi spune hotărâtă tânăra.
În centrul Patriarhiei au venit anul acesta 65 de femei
Asociația Diaconia, acolo unde a ajuns Ana, a fost înființată în 1999 și are două centre, unul pentre femeile abuzate și altul pentru copiii școlari. De la începutul anului au primit asistență aproximativ 65 de femei, multe dintre acestea venind însoțite de copiii care au fost martori la agresiunile făcute de tații lor. ”persoanele care vin la noi în centru sunt foarte traumatizate. La început își spun cu greu povestea, dar apoi reușim să le aducem pe druul cel bun”, ne-a declarat Georgiana Olteiu, inspector la Arhiepiscopia Bucureștilor. Potrivit unor statistici ale poliției, în prima jumătate a anului 2016, s-au înregistrat 8926 de sesizări privind infracțiuni ce țin de violența în familie.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!