Pe 29 martie, ieșeanul Cezar Dometi, în vârstă de 29 de ani, a fost escortat până la internatul unui liceu din Lugoj și plasat în carantină instituționalizată.
Venise din Germania, cu o mașină, după ce zborul cu care trebuia să ajungă în România a fost anulat. Șoferul l-a lăsat cu 100 de metri înainte de graniță, iar Dometi a ajuns pe picioare la frontieră, la patru dimineața. “Ce faceți aici? Nu puteți trece”, i-au spus polițiștii.
El și alți câțiva români, aflați în aceeași situație, au explicat de unde veneau și că trebuie să ajungă în țară.
În carantină în România, la 600 km de casă
În cele din urmă, ofițerii i-au băgat pe toți într-o încăpere, i-au pus să semneze o declarație pe proprie răspundere și le-au transmis că vor fi carantinați aproape de zona unde locuiește fiecare. Însă, în final, nu s-a mai ținut cont de domiciliu și au fost transportați la Lugoj, cu o ambulanță.
Unii dintre cei care erau cu Dometi s-au revoltat pe drum, au făcut scandal și i-au cerut șoferului să întoarcă mașina. S-au întors, dar ofițerii i-au amenințat cu dosar penal dacă nu se supun deciziei de a merge în Lugoj. Nu au avut de ales și s-au executat.
Așa au ajuns în internatul unui liceu, o clădire cu o curte înțesată de gunoaie și cu băile murdare, la mila celor care le aduc, zilnic, hrană și a unui angajat de la Prefectura Timiș care, contra cost, le cumpără cafea și clor.
Ieri, Dometi a expus pe contul lui de Facebook situația din centru.
“La intrarea în internat este mizerie. Mizerie ce prezintă dovezi clare de focar de infecție, plus animale nedomesticite (iubesc animalele) care împrăștie gunoaiele zi de zi prin curte (…). Fără dezinfectant în cameră, prosoape sau vreun mijloc prin care ni le putem procura singuri. Mâncarea este OK, de trei ori pe zi”, a scris el pe Facebook.
Baia este la comun cu restul de persoane venite din zona roșie, un număr de trei chiuvete, trei dușuri comune plus patru toalete mizere și pline de fecale, fără vreun instrument de curățare la momentul respectiv
Cezar Dometi:
A precizat că nu vrea să învinuiască pe nimeni și că, de unul singur, va încerca să schimbe situația.
Oameni cu simptome și asimptomatici, cazați laolaltă
Dometi stă în cameră cu alți trei bărbați, dar spune că unii sunt cazați și câte cinci sau șase.
Nu s-a ținut cont de simptome – unii le prezintă, alții, nu.
“Da, sunt persoane care prezintă simptome de COVID-19. Ne întâlnim pe coridorul ăsta, toată lumea pune mâna pe orice. În plus, îți este teamă să fii carantinat în aceeași incintă cu grup sanitar la comun”, ne-a explicat Dometi.
Nu au fost aprovizionați decât cu mâncare, apă și hârtie igienică. Despre măști sau alte mijloace de protecție nici nu poate fi vorba.
Ieri, el a publicat spre finalul zilei, pe același cont de Facebook, fotografii care îl înfățișau cu o mască de protecție pe față, în vreme ce curăța băile murdare.
“Am frecat la WC-uri de mi-au lăcrimat ochii, dar mă simt super bine și sunt super bucuros”, a scris el.
“Da, am vrut să dau un exemplu. Nu să mă plâng, ci să arăt că, OK, astea sunt condițiile, dar împreună le putem îmbunătăți”, a declarat bărbatul, pentru Libertatea.
Modelul său a fost urmat și de colegi. După ce el a făcut curățenie la toalete, alte persoane cazate în centru au curățat chiuvetele.
Vin acolo unde e nevoie de mine
Încântat, Dometi a scris și despre asta pe contul de Facebook și, la finalul postării, a adăugat: “Eu sunt voluntarul de serviciu și vin acolo unde e nevoie de mine”. Dar asta numai după ce se vor sfârși cele 14 zile de carantină.
“Azi am primit zeci și sute de mesaje de la oameni care, după ce mi-au citit postările, mi-au povestit situațiile cu care se confruntă. O prietenă mi-a spus, despre prietena ei însărcinată, că are intoleranță la lactoză și îi trebuie un regim anume. Sunt sute mii de oameni care se plâng de condițiile oferite de stat, dar, din punctul meu de vedere, nu statul e de vină. Sunt și ei, la rândul lor, depășiți. Pentru asta e nevoie să cooperăm cu toții și să îi ajutăm”, a spus, în încheiere, Dometi.