Conacul din satul Soleşti, Vaslui, a fost construit de familia Rosetti-Solescu în secolul al XIX-lea, în anul 1827, şi se află pe „Lista monumentelor istorice din judeţul Vaslui 2004”, fiind compus din patru monumente cu acelaşi regim: Conacul Rosetti-Solescu, parcul cu arbori seculari, zidul de incintă şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
Conacul, construit de părinţii Elenei Cuza, Iordache şi Ecaterina Rosseti-Solescu, este revendicat acum, scrie bzi.ro, de nepoţii familiei Rosseti-Solescu, care nu au avut în primă fază toate actele necesare, dar au investigat şi au găsit dovezi de prin 1960.
„Din cate se pare, aceasta proprietate a trecut prin posesia nepotilor si a stranepotilor Elenei Cuza, urmand ca intr-un final, in anul 1848, sa ajunga in grija lui Teodor Rosseti. Apoi, in anul 1888 a donat conacul pentru scoala, infiintandu-se „Scoala complementara de 7 clase”, prima scoala de pe raza judetului Vaslui”, sustine, conform surse citate, Marcela Cucu, o vasluianca pasionata de istorie si secretara la scoala din Solesti.

Conacul este bântuit de urmele istoriei

Conacul Elenei Cuza este şi va fi mereu bântuit de fantomele istoriei. Din faţa conacului se văd scările din lemn masiv. Se spune că mai multe tuneluri ar exista pe sub conac, tuneluri pe unde boierii fugeau în caz de pericol. Acolo nu a mai calcat nimeni de ani buni, de aceea se spune ca ar exista cineva care asteapta raspunsuri de secole. Sunetul de pian din sala mare a conacului a fost inlocuit de zeci de ani cu suieratul vantului si parca si acum ferestrele asteapta pe cineva care sa priveasca prin ele.
Sursa foto: bzi.ro
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News