Gala Premiilor Participării Publice premiază persoanele, grupurile civice şi organizaţiile care au reuşit să rezolve probleme ale comunităţilor din care fac parte, în urma demersurilor civice sau a campaniilor de advocacy. Evenimentul este organizat de Centrul de resurse pentru participare publică şi se află la cea de-a XIII-a ediţie.
Potrivit organizatorilor, la gală se pot înscrie iniţiative civice sau campanii de advocacy care pot arăta schimbările obţinute prin influenţarea deciziilor publice sau chiar rezultate concrete ale acţiunilor lor.
De pildă, pot fi premiate demersuri care solicită adoptarea, modificarea sau abrogarea unui act normativ, care acționează pentru acordarea unei sume din bugetul public pentru rezolvarea unor probleme/proiecte ale comunității, care cer reabilitarea unui parc sau care cer dezvoltarea/îmbunătățirea unui serviciu social.
Detalii despre criteriile de eligibilitate pentru campaniile înscrise sunt disponibile în Ghidul înscrierilor la Gala Premiilor Participării Publice, publicat pe www.galacere.ro, iar aplicaţiile se realizează, începând din 2 martie, prin completarea unui formular online, publicat pe acelaşi site.
Ce proiecte au fost premiate anterior
Într-o ediţie anterioară a Galei a fost premiată o mamă care a solicitat autorităţilor publice să amenajeze un loc de joacă între blocuri, în cartierul bucureştean Colentina, deoarece copiii din zonă erau în pericol să fie accidentaţi din cauza traficului intens din zonă. Şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a fost premiat după ce a obţinut aprobarea metodologiei de acordare a feedback-ului privind activitatea de învăţare, predare şi evaluare în învăţământul preuniversitar. Astfel, CNE a făcut posibil ca 1,5 milioane de elevi să poată acorda feedback anonim profesorilor, îmbunătăţind astfel procesul educaţional. De asemenea, organizatorii Galei au premiat grupul „Iniţiativa pentru Bilca” (jud. Suceava), după ce a convins consiliul local al comunei Bilca să amenajeze un parc pentru comunitate, să transmită online şedinţele de consiliu şi, în general, să desfăşoare o comunicare transparentă cu cetăţenii.
Centrul de Resurse pentru participare publică este o organizație neguvernamentală care sprijină cetățeni, grupuri de inițiativă și organizații în demersuri și campanii pentru influențarea deciziilor publice, în beneficiul comunităților pe care le reprezintă. Organizația oferă asistență punctuală și de lungă durată în organizare comunitară și advocacy pentru ca vocile diverselor comunități să fie auzite și respectate de către decidenți.
foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro