Într-o dimineață de 12 iunie, anul 2003, un prinț era condus la un palat din zona periferiei orașului Geneva. Numele său este Sultan bin Turki bin Abdulaziz (al doilea din stânga), iar palatul era al unchiului sau, regele Fahd al Arabiei Saudite. Persoana care l-a invitat pe prinț la micul dejun a fost chiar fiul preferat al regelui, prințul Abdulaziz bin Fahd.
FOTO: EPA
Prințul Abdulaziz i-a cerut Sultanului să se întoarcă în Arabia Saudită, unde urma să fie rezolvat conflictul provocat de criticile Sultanului la adresa conducătorilor din țara sa natală. Sultanul a refuzat, iar moment în care prințul Abdulaziz a dat un telefon, iar cealaltă persoană din cameră, Ministrul Islamic al Afacerilor Interne din Arabia Saudita a părăsit încăperea. Mascații intră în cameră, îl agresează fizic și îi pun cătușele Sultanului, iar un ac este înfipt în spatele lui. Inconștient, este dus la aeroport, unde un avion îl aștepta. Așa au stat lucrurile, cel puțin din punctul de vedere al Sultanului, care a mărturisit în cadrul unui tribunal elvețian cu ani în urmă.
„Liniștea devenise insuportabilă. În primă fază, nu am reușit să contactăm echipa de securitate, aici a fost prima problemă. Nu am reușit să contactăm nici prințul, dar nu am primit nici un răspuns. Ambasadorul Arabiei Saudite din Elveția a venit împreună cu managerul general al hotelului și ne-a spus să părăsim încăperea. Prințul este în Riyadh, serviciile noastre nu mai sunt solicitate și putem plecă”, a mărturisit Eddie Ferreira, ofițerul de presă al Sultanului, care îl aștepta în dimineața următoare la micul dejun, împreună cu ceilalți membrii din stafful hotelului.
Cu un an înainte de acest incident, prințul a venit în Europa pentru un tratament medical și a acordat interviuri în care a criticat vehement guvernul Arabiei Saudite. Sultanul a făcut acuzații cu privire la faptul că nu sunt respectate drepturile omului, dar a tras câteva semnale de alarmă în legătură cu anumite fapte de corupție, dorind în același timp să se ia anumite măsuri.
Din anul 1932, de când regele Abdulaziz a fondat Arabia Saudită, a fost condusă că o monarhie, iar criticile sultanului Abdulaziz nu au fost primite foarte bine.
Prințul Turki bin Bandar (stânga) reprezintă o altă personalitate importantă din istoria statului arab, care a ocupat o perioadă de timp o funcție importantă în poliție, cu responsabilitatea de a proteja familia regală. O dispută în cadrul familiei legată de o moștenire l-a dus în închisoare, iar în momentul în care a fost eliberat a plecat spre Paris și a postat filmulețe pe YouTube în care a criticat regimul și conducerea din Arabia Saudită.
FOTO: EPA
Conducătorii guvernului saudit au încercat să procedeze că în cazul prințului Abdulaziz, să îl convingă să se întoarcă în țara.
„In cele din urmă, a dispărut pentru patru sau cinci luni, am fost suspicios și am auzit de la un ofițer din poliție că Turky bin Bandar a fost cu ei, așa că mi-am imaginat că a fost răpit. După lungi căutări, am găsit un articol într-un ziar din Maroc, în care era menționat faptul că era pe cale să se întoarcă în Franța, după o vizită în Maroc, unde a fost în închisoare. În cele din urmă, a fost deportat la ordinele autorităților din Arabia Saudita, cu acordul unui tribunal din Maroc”, a spus Wael al-Khalaf, prietenul prințului Turky bin Bandar.
În aceeași perioadă, un alt prinț din Arabia Saudita a dispărut, Saud bin Saif al-Nasr, o persoană din familia regală, care avea o pasiune pentru cazinourile și hotelurile scumpe din Europa. În 2014, prințul a început să scrie mesaje pe Twitter în care critica guvernul saudit.
Un an mai târziu, a mers mai departe: după ce un prinț arab care a rămas anonim a trimis două scrisori în care era cerută înlăturarea regelui Salman, Saud a fost singurul membru al familiei regale care a aprobat cererea, acesta fiind evenimentul care i-a determinat soarta destul de probabil.
Un alt prinț, Khaled bin Farhan, care a zburat în Germania în 2013, este de părere că Saud a fost păcălit sa călătorească din Milano în Roma, cu pretextul de a discuta afaceri cu o companie ruso-italiană, care își dorea să deschidă anumite afaceri în zona Golfului.
„Un avion privat a sosit și l-a transportat pe prințul Saud, doar că avionul nu a aterizat în Roma, ci în Riyadh. Se pare că toată operațiunea a fost realizată de guvernul arab, iar soarta prințului Saud bin Saif al-Nasr este identică cu cea a prințului Turki bin Bandar, doar că este într-o închisoare subterană”, a spus prințul Khaled bin Farhan.
Citeşte şi: VIDEO EXCLUSIV/ Imagini în premieră cu Abdullah Ataș, turcul care l-a ucis pe polițistul Gheorghe Ionescu. La pușcărie, muncește la ”brățări”, citește și se roagă