”Social Impro. Episodul 1: Acasă”, ce va avea loc sâmbătă 12 martie, la ora 20.00, la teatrul independent Recul, porneşte de la poveşti reale ale celor care, în faţa unei ameninţări aduse vieţii lor, îşi părăsesc căminul şi caută refugiu în sânul altor popoare, mai apropiate sau mai îndepărtate, în căutarea unui nou „acasă”.
Basarabeni sau polonezi în timpul celui de-al doilea război mondial, români în timpul regimului comunist, bosnieci în timpul războiului etnic din Bosnia, africani, iranieni, ucrainieni şi sirieni în ultimul deceniu – aceştia şi poate şi alţii au fost, de-a lungul ultimului secol, refugiaţi în şi din România.
Sâmbătă 12 martie este Ziua Internaţională Improv without borders, o zi în care artele se conectează cu ideea de a fi conştient de aspecte sociale şi politice privind responsabilitatea faţă de refugiaţi.
Social Impro este o iniţiativă de responsabilitate artistică, un mod creativ de a pune în lumină teme care ne privesc pe mulţi dintre noi – prin intermediul unor scurte piese de teatru spontan.
Teatrul de improvizaţie uneşte oamenii dincolo de bariere sociale, emoţionale sau profesionale, iar împreună, comunitatea internaţională de improvizatori îşi utilizează mijloacele artistice pentru a accentua importanţa de a ne gândi şi a discuta pe această temă.
Ideea de „acasă” ne este atât de familiară încât devine un „dat”, la care rareori reflectăm. În orice context te-ai afla universul tău conţine cu siguranţă cel puţin un loc pe care îl consideri căminul, vatra, adăpostul tău. Dar dacă acest refugiu zilnic şi firesc îţi este pus în pericol?
Pentru a înțelege, mai exact, ce înseamnă un show de improvizație, urmăriți acest filmuleț:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro