„Am decis să expun portretele celor 65 de victime la Senat, pentru a omagia memoria lor și pentru a aduce în lumina publică faptul că această tragedie nu și-a găsit dreptatea nici după 6 ani”, a explica Anca Dragu.
Portretele au fost expuse de către ONG-ul Geeks For Democrac, în urma unei solicitări făcute de Secretariatul General al Senatului la propunerea Ancăi Dragu.
„Am acceptat această solicitare pentru ca parlamentarii aleși și vizitatorii Parlamentului să se confrunte cu aceste imagini care să le reamintească că problemele grave care au cauzat și grăbit sfârșitul acestor tineri nu s-au rezolvat. Corupția, nerespectarea procedurilor și lipsa de asumare a responsabilității în sistemul sanitar continuă să producă victime, iar sistemul judiciar nu este capabil să regleze derapajele din societate și să aducă dreptate”, a transmis Geeks For Democracy.
Portretele au fost afișate și joi seară, când s-au împlinit 6 ani de la tragedie, pe treptele Curții de Apel București unde a avut loc un protest în care rudele victimelor din Colectiv, acoperite cu cearșafuri albe, au stat lângă fotografiile cu cei dragi.
Șase ani de la tragedie, nicio decizie definitivă
În noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, în clubul din Capitală a avut loc un concert al trupei Goodbye to Gravity, care lansa un nou album. Artificiile folosite în timpul evenimentului au dus la aprinderea buretelui poliuretanic de pe un stâlp al încăperii în care se aflau circa 400 de persoane.
Până acum, o decizie definitivă nu a fost dată în acest dosar, care încă se judecă la Curtea de Apel București. Au fost însă mai multe amânări, din cauza unor neînțelegeri privind schimbarea încadrării a faptelor pentru funcționarii publici acuzați. Principalul vizat este fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, care ar putea să fie inculpat pentru neglijență în serviciu în loc de abuz în serviciu.
Cei doi judecători, care au analizat inițial dosarul și trebuia să anunțe o decizie în luna iunie, nu s-au pus de acord, astfel că a fost nevoie de un al treilea judecător care să încline balanța. Procesul a fost reluat în septembrie, dar de atunci au fost mai multe amânări, astfel că decizia privind schimbarea încadrării juridice este încă așteptată, la fel ca și sentința.
În primă instanță, Tribunalul București a dat următoarele pedepse:
● Cristian Popescu – Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;
● Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
● Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
● Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
● Antonina Radu Antonina, pompier ISU: 9 ani și două luni de închisoare;
● George-Petrică Matei, pompier ISU: 9 ani și două luni de închisoare;
● Aurelia Iofciu, angajată la Primăria Sector 4: 8 ani de închisoare;
● Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare;
● Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
● Daniela Ioana Niţă, patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;
● Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;
● Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare;
● Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare;
● Clubul Colectiv SRL: 470 de zile de amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;
● Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile de amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
● SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro