UPDATE ora 18:20: Un elicopter al Gărzii de Finanțe echipat cu sistemul „Imsi Catcher”, capabil să intercepteze semnalele telefoanelor mobile chiar și sub straturi consistente de zăpadă, va ajunge la Passo Fedaia și va opera pe locul dezastrului din Marmolada, scrie presa italiană.

Sistemul este capabil să „citească” codul IMEI al terminalelor persoanelor dispărute, obținut de la operatorii de telefonie, și astfel le poate localiza.

Filippo Bari, ghid montan, Tommaso Carollo și Paolo Dani sunt trei dintre cele șapte victime identificate și recunoscute oficial de rude. Numele celorlalte 4 victime nu au fost dezvăluite momentan, potrivit ziarului Corriere della Sera.

UPDATE ora 17:08: Autoritățile italiene au revenit asupra bilanțului persoanelor decedate. Este vorba de 7 morți, nu de 8. Totodată, sunt 8 persoane rănite, dintre care două în stare gravă.

Raportul a fost dat publicității de președintele provinciei Trento, Maurizio Fugatti.

Conform celor mai noi informații, 14 persoane mai sunt date acum dispărute, din care patru sunt cetățeni străini – 3 cehi și un austriac, potrivit ziarului Corriere della Sera.

UPDATE ora 16:14: Premierul Mario Draghi a sosit la Canazei pentru a face un bilanț al dezastrului de la Marmolada cu Protecția Civilă, salvatori și autoritățile locale. Premierul a sosit în zona Trentino cu mașina de la Verona.

UPDATE ora 15:38: Cel mai recent bilanț arată că numărul morților a crescut la 8. Potrivit Adnkronos, posibilitatea de a găsi supraviețuitori este acum „redusă la zero”. Autoritățile spun că în prezent mai sunt căutați 10-15 oameni, scriu jurnaliștii de la publicația Italiană Corriere della Sera.

„Nu avem un număr definitiv, dar s-ar putea să fie încă 10 până la 15 persoane”, a spus Alex Barattin, șeful Delegației de salvare alpină.

UPDATE 14:45. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că cei trei români care figurau pe lista persoanelor dispărute sunt în siguranță. Familia acestora a sesizat departamentul consular pentru că nu putea să ia legătura cu ei, dar între timp au reușit să comunice și au transmis că nu au fost afectați de avalanșă.

„Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet)”, transmite MAE.

Ministerul precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

UPDATE 14:15. Ultimul bilanț publicat de autoritățile italiene, Citate de Corriere, pune numărul deceselor la 7. De altfel, anterior, autoritățile spuneau că starea unora dintre răniți este gravă, iar bilanțul ar putea crește.

Ultimul bilanț vorbește de 22 de persoane dispărute, 17 italieni și 5 cetățeni străini.

UPDATE 13:45. Jurnaliștii de la publicația Italiană Corriere della Sera scriu că sunt trei cetățeni români printre persoanele dispărute. Astfel, potrivit presei italiene, dintre cei 19 care sunt în prezent dispăruți, aflăm că 11 sunt italieni, iar opt sunt străini: trei români, un francez, un austriac și patru din Cehia.

Cât privește persoanele decedate, trei sunt cetățeni italieni, un ceh, iar două persoane (un bărbat și o femeie) sunt încă neidentificați.

UPDATE 12:45. Șansele de a-i găsi în viață pe alpiniștii dați dispăruți sunt „foarte scăzute”, a precizat Giorgio Gajer, președintele Alpine Rescue din Tirolul de Sud.

El spune sunt există prea multe speranțe, în timp ce echipele sale își continuă cercetările. „Avalanșa i-a spulberat, este greu să te gândești că-i găsești în viață după atâtea ore”, a pus el, citat de Corriere.

UPDATE 12:30. Ministerul român de Externe a anunțat că „potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români”.

MAE anunță înființarea unei celule de criză și transmite că diplomații români din Italia înteprind demersuri, în regim de urgență, pentru obținera de informații.

„MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță”, mai precizează ministerul.


Bucata uriașă de ghețar s-a desprins în timp ce mai mulți turiști se aflau pe traseu. Presa locală a descris modul în care mase mari de gheață, zăpadă și pietriș au alunecat pe munte înainte de a-i lovi pe drumeți.

Ghețarul Marmolada, aflat în estul Dolomiților, o destinație de vacanță preferată de cei care doresc să facă drumeții, a ucis șase oameni și a rănit alți opt. Cel puțin alte 16 persoane sunt date dispărute, printre care se numără și români, germani și cehi, potrivit unui consilier regional pentru protecție civilă, GIanpaolo Bottacin.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News