Marți seara, când județul Vaslui s-a aflat sub atenționare cod galben de fenomene meteo periculoase, o vijelie puternică a pus la pământ construcția ridicată de la Băcăoani, locul unde în 1475 Ștefan cel Mare câștiga cea mai mare bătălie împotriva otomanilor. Localitatea se află la câțiva kilometri de municipiul Vaslui.
Clădirea din lemn care are o șarpantă de 300 de metri pătrați ar trebui să găzduiască spații comerciale și târguri tradiționale în cadrul proiectul „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, inițiat de Consiliul Județean Vaslui în parteneriat cu Raionul Soroca din Republica Moldova.
Licitația privind lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a ansamblului monumental Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare în cadrul proiectului „Pe urmele lui Ștefan cel Mare” a fost câștigată de societatea Pavmir Agro din Galați.
Potrivit autorizației de construire eliberate de primăria comunei Muntenii de Jos, pe raza căreia se află localitatea Podul Înalt, finalizarea construcției ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii mai. Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că investiția urma a fi dată în folosință în această toamnă. Furtuna a stricat planurile.
„Câte clădiri din lemn nu sunt în zonele de munte, ați mai pomenit să fie doborâte de vânt?”
Libertatea a mers la fața locului. Localnicii susțin că așa cum se vede acum, după prăbușire, lucrarea ar fi fost prost realizată.
„La o asemenea construcție, piloni de lemn de 20 cm/20 cm, fixați cu patru holțșuruburi este prea puțin. Ar fi trebuit să aibă sisteme de prindere serioase. Câte clădiri din lemn nu sunt în zonele de munte, unde vremea chiar pune probleme, ați mai pomenit să fie doborâte de vânt?”, a declarat un localnic aflat în trecere prin zonă.
Un fost ofițer pentru situații de urgență, în prezent pensionar, aflat în trecere cu mașina, a oprit să se minuneze de „prăbușirea de la Podul Înalt”.
„La cum arată, clar ori este o eroare de proiectare, ori de execuție”, conchide acesta.
Ce spune constructorul
Libertatea a vorbit cu reprezentantul societății care realizează investiția, Mircea Pavelescu. Potrivit acestuia, a fost dispusă o expertiză pentru a se stabili cauzele prăbușirii. Au fost solicitate date de la Administrația Națională de Meteorologie.
„Eu nu pot să iau în calcul o eroare de construcție, că sunt constructor. Dar nici de proiectare nu cred. Expertiza trebuie să vorbească, nu eu. O să avem o ședință cu toți factorii, cu toți inspectorii de la ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții n.r.) și o să vedem exact ce se va hotărî”, a declarat Pavelescu.
Libertatea l-a întrebat pe Mircea Pavelescu dacă a vizitat șantierul de la Băcăoani, iar replica lui a fost: „Altă întrebare!”.
Despre afirmațiile că lucrarea nu ar fi fost construită în condiții care să ofere siguranță, acesta afirmă că „sunt minciuni”.
„Acolo este, cum s-ar spune, o anchetă. Până nu se anchetează și nu se stabilește cauza, eu nu am cum să vă spun la momentul ăsta. Oricine vă spune că este așa sau pe dincolo este o minciună. Nimeni nu poate să confirme atâta timp cât nu există expertiză”, a mai precizat Mircea Pavelescu.
Pentru proiectul a cărui valoare se ridică la 1,5 milioane de euro, Consiliul Județean Vaslui contribuie cu 308.000 de euro, iar Muzeul Județean Vaslui – cu 169.000 de euro, restul sumei fiind alocată de Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Președintele CJ Vaslui: „Nu putem vorbi de atribuirea unei vini”
Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a declarat pentru Libertatea că a avut deja o discuție cu constructorul care realizează investiția.
„Nu putem să lăsăm lucrurile la voia întâmplării, s-a dărâmat și gata, lăsăm constructorul. Acum facem o evaluare a tuturor factorilor care au condus la această chestiune. În momentul acesta, nu putem vorbi de atribuirea unei vini, până nu știi exact ce s-a întâmplat. Toată lumea știe că orice construcție are anumiți parametri, o facem pentru orice situații. Nu s-a întâmplat până acum în județul Vaslui să fie furtuni de o asemenea intensitate. O să vedem după ce facem evaluarea aceasta, și a pagubelor, și a modului în care a fost asigurată construcția. Există și o asigurare financiară a construcției”, a declarat președintele CJ Vaslui pentru Libertatea.
Acesta a precizat că luni va avea o nouă întâlnire cu constructorul în vederea rezolvării situației. Despre cei care contestă calitatea lucrării, Dumitru Buzatu susține că „nu sunt foarte sensibil la cârcotași”.
„Pe mine mă interesează elementele științifice, de siguranță a construcției, de creare a unui cadru care să fie favorabil celor care au ocazia să viziteze județul Vaslui”, a completat acesta.
Planurile autorităților din Vaslui
Potrivit informațiilor care se regăsesc pe site-ul CJ Vaslui, proiectul din care face parte clădirea prăbușită, prevede intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasată statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare, consolidarea și restaurarea soclului, refacerea celor două terase, curățarea statuii din bronz, refacerea patinei statuii, dar și a celor două basoreliefuri, restaurarea treptelor și alte lucrări necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental și valorificarea sa în scop turistic.
„De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se află monumentul, care este în domeniul public al comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic «Ctitorii Ștefaniene», un teatru de vară cu 350 locuri, care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale, și un spațiu în aer liber dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale”, au anunțat oficialii CJ Vaslui la lansarea proiectului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Dragan1952 • 31.07.2023, 08:41
La prima vedere proiectantul și constructorul sunt buni de plată!
red.1 • 30.07.2023, 22:11
Comentez obiectiv. Daca era terminata constructia si atunci erau oameni inauntru, cum se mai putea rezolva situatia? Se da vina pe constructor. Perfect si normal. dar cand te zgarcesti la materiale ieftine pentru bani multi, aici trebuie sa intervina DNA.