„Fiind vorba de niște particule foarte fine, ele au posibilitatea să intre în căile respiratorii și să producă iritație locală. Cele mai mari riscuri le au persoanele care sunt cunoscute deja cu afecțiuni respiratorii și care în momentul unor astfel de situații, când sunt alerte din partea autorităților trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă, dacă se poate, și să aibă, dacă se poate, medicația de rezervă”, a spus doctorul pneumolog.
Mahler a adăugat că organismul poate să diminueze simptomatologia, însă persoanele care sunt predispuse la alergii pot experimenta în cazul prafului saharian simptome similare unei reacții alergice, cum ar fi lăcrimarea, strănutul și tusea.
Doctorul pneumolog a precizat că purtarea măștii poate ajuta doar persoanele cu afecțiuni pulmonare sau alergice, în caz contrar efectul este minim. „Praful este foarte fin și masca are limitele ei de filtrare. Recomandarea este doar pentru persoanele care sunt afectate și au o capacitate pulmonară scăzută din cauza unei afecțiuni. Nu cred că masca ne-ar ajuta foarte mult”, a spus managerul Institutului Marius Nasta din București.
Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat marți, 23 aprilie, că o masă de aer încărcată cu praf saharian se află deasupra României. Praful saharian a ajuns miercuri, 24 aprilie, în România, iar în mai multe zone din București și Ilfov șoferii și-au găsit mașinile acoperite de un strat roșiatic. De asemenea, în Tulcea, Constanța și în alte zone din estul României s-au înregistrat concentrații mari de praf saharian.