UPDATE 19:30 Consiliul Superior al Magistraturii a transmis că nu a propus un prag pentru infracțiuni, mai ales pentru abuzul în serviciu, făcând precizarea că propunerea lor se referă la cei din mediul privat care comit infracțiuni de serviciu.
”Consiliul Superior al Magistraturii nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie. Consiliul a înaintat Comisiei speciale un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală. În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului şi nu preeminenţa măsurilor punitive. Subliniem, aşadar, că varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusă de Consiliu, vizează anumite fapte săvârşite exclusiv de angajaţii din mediul privat, iar nu de către funcţionarii publici”, a transmis CSM, într-un comunicat de presă.
Membrii comisiei speciale privind legile din domeniul justiţiei au dezbătut, în premieră, un amendament referitor la prag pentru infracţiunile de serviciu. Propunerea a venit de la CSM şi face referire la articolul 308 din Codul penal, adică infracţiuni de serviciu săvârşite de alte persoane care nu sunt funcţionari publici.
Amendamentul, în forma discutată:
„(3) În cazul infracţiunii prevăzute de art. 295, săvârşite în condiţiile alin 1, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
(4)Infracţiunile prevăzute la art 295, 297-300 şi art. 304, săvârşite în condiţiile alin 1, dacă au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci când valoarea prejudiciului este de cel mult 50000 euro, în echivalentul monedei naţionale, iar făptuitorul îl acoperă până la momentul sesizării instanţei de judecată.
(5) Dacă infracţiunile prevăzute la alin 4 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzal, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele prevăzute la alin 2 se reduc la jumătate.
(6)Dispozițiile alin 4 si 5 se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin 4, indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia”
Precizăm că, potrivit Codului penal, articolul 295 se referă la delapidare, în timp ce articolele 297-300 se referă la abuzul în serviciu, neglijenţa, uzurparea funcţiei, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi la divulgarea informaţiilor secrete. În același timp, articolul care este modificat prin acest amendament se referă la alte persoane care nu sunt funcționari publici.
Preşedintele comisiei speciale, Florin Iordache, a anunţat că susţine acest amendament, tocmai în întâmpinarea redefinirii abuzului în serviciu.
Liberalii au reclamat faptul că amendamentul nu a fost transmis membrilor comisiei în timp util, astfel că propunerea este „la prima vedere”. Ca atare, preşedintele comisiei speciale, Florin Iordache, a anunţat că amendamentul va fi reluat săptămâna viitoare, când se va da şi un vot.
La începutul şedinţei, deputaţii şi senatorii din comisia specială condusă de Florin Iordache au respins toate amendamentele depuse până acum de grupul ALDE, de deputaţii Eugen Nicolicea şi Cătălin Rădulescu.
Citeşte şi: VIDEO/ Nervi întinşi la PSD. Jurnalistului Libertatea i-a fost oprit microfonul, în timpul unei întrebări