Percheziţiile au avut loc în judeţele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București. În acest dosar, 42 de persoane vor fi duse la Iaşi pentru a fi audiate.

Potrivit anchetatorilor, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care erau angajate sau controlau două societăţi comerciale din judeţul Iaşi au constituit un grup infracţional organizat care se ocupa cu importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe cu efecte psihoactive.

Concret, membrii grupării sunt acuzați că au produs și vândut prăjituri, jeleuri, bomboane, precum şi dispozitive de vapat care aveau în compoziție droguri.

În cursul investigațiilor s-au descoperit „substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC”, precizează Poliția Română.

Peste 100.000 de dispozitive de vapat cu droguri, vândute inclusiv în rândul copiilor

De asemenea, anchetatorii au stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupării au produs peste 100.000 de dispozitive tip Vape care conţineau droguri pentru a le vinde.

„Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip «Vape», care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv”, precizează Poliția Română.

O parte dintre aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului, cu denumirea generică HHC, substanță ce induce stări asemănătoare consumului de canabis: de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare.

Din cercetările efectuate a mai reieșit că dispozitivele de tip „Vape” care au în componenţă HHC au fost vândute în mare parte pe piaţa online, dar şi în magazine din centre comerciale.

În urma investigațiilor, au fost identificate 28 de societăți care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip «Vape» se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

Poliția Română:

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au avut acces la aceste substanţe periculoase, iar persoanele care le-au vândut, deşi știau efectele pe care le au substanţele din compoziţia lor, le-au vândut fără nicio restricție, inclusiv minorilor.

Urmărește-ne pe Google News