„Toate indiciile sunt prezente”, a declarat reprezentanta specială a ONU pentru combaterea violenței sexuale, întrebată de AFP dacă violul este folosit ca armă de război în Ucraina.

„Când femeile sunt reținute zile întregi și violate, când începi să violezi copii și bărbați, când vezi o serie de mutilări genitale, când auzi femei care depun mărturie despre soldați ruși echipați cu Viagra, este clar că este o strategie militară”, a spus ea.

„Iar atunci când victimele relatează ceea ce s-a spus în timpul violurilor, este în mod clar o tactică deliberată de dezumanizare a victimelor”, a precizat emisarul ONU.

Națiunile Unite au verificat „mai mult de o sută de cazuri” de viol sau agresiune sexuală în Ucraina, de când a început invazia rusă, în luna februarie, a mai spus Patten, referindu-se la un raport al ONU publicat la sfârșitul lunii septembrie.

Raportul „a confirmat crimele împotriva umanității comise de forțele ruse și, conform mărturiilor adunate, vârsta victimelor violenței sexuale variază între patru și 82 de ani”, a adăugat ea.

Victimele sunt în principal femei și fete, dar și bărbați și băieți, iar „cazurile raportate sunt doar vârful aisbergului”, a precizat reprezentanta ONU.

„Este foarte dificil să ai statistici fiabile în timpul unui conflict activ, iar cifrele nu vor reflecta niciodată realitatea, deoarece violența sexuală este o crimă silențioasă, în mare parte subraportată”, a mai declarat Pramila Patten.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News