- Împrumuturile, inclusiv cele ale persoanelor fizice, se vor face mai greu şi mult mai scump.
- Românii îşi vor găsi mai greu de lucru în străinătate, deoarece ţările unde se duceau vor aplica politici protecţioniste pentru cetăţenii lor.
- Reducerea consumului. Populaţia va avea reţinere să mai cheltuiască, iar cum economia României se bazează pe consum, ce-ar putea urma are un scenariu tragic.
- Exporturile vor merge mai prost (scade cererea, întrucât şi celelalte ţări îşi limitează consumul, pe fondul instabilităţii economice).
- Creşterea datoriei naţionale. Statul a contractat împrumuturi mari pe care va fi din ce în ce mai greu să le returneze. Prin urmare, va creşte fiscalitatea, adică autorităţile ne-ar putea pregăti “biruri” mai mari.
Nebunia a început din SUA
Toată “nebunia” a pornit de vineri, când una din cele mai mari agenţii de evaluare financiară din lume, Standard & Poors, a redus până la un nivel record ratingul Statelor Unite. “Americanii erau consideraţi pilonul economiei mondiale. Dacă investitorii fug de acolo, e normal să nu se îndrepte tot către cineva puternic, iar economiile periferice sunt direct afectate”, a mai explicat Voinea unul din efectele pe care criza mondială îl va avea pentru România.
Francul elveţian a sărit pragul psihologic de 4 lei
Deşi bancherii elveţieni au anunţat că fac toate eforturile pentru a stopa supraevaluarea francului elveţian, această valută a continuat să se aprecieze considerabil. Astfel, moneda străină a ajuns, ieri, la un maxim istoric de 4,0221 de lei. Creditele românilor luate în această valută s-au majorat în ultimele luni cu 40%.
Au pierdut câteva milioane de euro în ultimele zile
Căderea acţiunilor pe bursa de la Bucureşti a adus pierderi importante pentru milionarii români. Omul de afaceri Mihai Miron, unul din jucătorii activi de pe piaţa bursieră, a declarat, ieri, pentru PRO TV, că în aceste zile a înregistrat pierderi de câteva milioane de euro. La rândul său, milionarul Florin Pogonaru a precizat că societatea la care deţine 51% din acţiuni şi care este listată pe Bursă şi-a diminuat valoarea cu 25%.
Isărescu anunţă preţuri mici la produsele agricole
Preţul alimentelor ar putea să scadă, anunţă guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu (foto). Guvernatorul BNR se aşteaptă ca preţurile să scadă atât pe plan mondial, cât şi în ţară, la grâu, zahăr, seminţele de floarea-soarelui şi la produsele obţinute din aceste materii prime. BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%.
Benzina s-a ieftinit
După ce preţul petrolului a coborât, ajungând la sub 80 de dolari pe baril, companiile petroliere de la noi au ieftinit benzina. Astfel, la pompele Lukoil cel mai ieftin sortiment de benzină costă 5,42, de la 5,54 de lei, în timp ce un litru de ECTO 98 a ajuns 5,92 de lei, de la 6,03 de lei cât era iniţial. Cea mai ieftină motorină costă 5,38 de lei, de la preţul precedent de 5,45 de lei, iar cea mai scumpă este 5,71 de lei de la 5,76 de lei.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro