Îşi cinsteşte mereu prietenii

Îl ştie mai tot satul. Vine la cârciumă în fiecare dimineaţă. Ia pâine şi după aia vine să-şi ia “doza”, pentru că vinul pe care l-a făcut toamna trecută s-a terminat. ”Am făcut vin, vreo 60 de litri dintr-o boltă, dar până să ajung eu să-l beau, l-a băut soţia. E periculoasă nevasta mea ”, ne-a zis omul, râzând cu gura până la urechi.
Şi cum nu-i place să bea singur, iar ieri, în timp ce stătea la masă, l-a văzut pe prietenul lui, Marian, pe bicicletă, l-a strigat să i se alăture. “Mariane, vine încoace, fir- ar… Vino-ncoace, măăăă, să-ţi dau un vin”. “Nu vin, măăă, că-l beau”, i-a răspuns bărbatul. “Îl bei, păi asta e”, i-a zis nea Costel, făcându-i întruna semn cu sticla de vin alb. N-a fost nevoie de mai multe rugăminţi şi Marian a sprijinit bicicleta de gard şi hai noroc.
“Un pahar de vin de 40 de mucenici. Din partea mea. Sănătate maximă”, i-a transmis nea Costel. Îi place să bea mai mult din sticlă. Şi e adeptul vinului. Nu bea vodcă, pentru că-l “arde pe maţe”. Ieri la prânz, nea Costel băuse aproape doi litri de vin şi până la înserat avea planuri mari.

“Azi, că e sărbătoare, mai iau o sticlă. Dacă pot să ajung acasă, bine, dacă nu, şi mi se înmoaie picioarele, dau un telefon lui nepotu- miu şi mă duce el cu maşina”, ne-a mai spus râzând marele iubitor al vinului din Ciocăneşti.

40 de pahare de vodcă stinse cu bere

Şi la Botoşani, bărbaţii respectă cu sfinţenie tradiţia celor 40 de pahare, aşa că ieri dimineaţă, încă de la ora 9.00, bodegile erau deja pline. Lulu (45 de ani), Ciprian (35 de ani) şi Mihai (64 de ani) erau bucuroşi că anul acesta, de 9 martie, pot bea şi ei ca oamenii.
S-a nimerit să aibă concediu, pentru că firma de construcţii la care sunt angajaţi nu are lucrări în această perioadă. Cum nu aveau altceva de făcut ieri, cei trei prieteni au venit la bar de la primele ore ale dimineţii, iar până pe la ora 11.00 “scăpaseră” fiecare de grija a 20 de pahare. Şi dacă în cele mai multe locuri se consumă vin, cei trei botoşăneni se încălzeau cu vodcă, pe care o “stingeau” cu bere. “Am avut ani când am ajuns şi la 50 de pahare. Sunt antrenat! Vedem dacă ne ţine instalaţia şi astăzi”, se laudă Ciprian, cel mai tânăr dintre bărbaţii care ţin la tradiţii. (Răzvan Politic)

De «Mucenici» s-au cinstit cu «beremici»

De ziua de ieri s-au bucurat şi bărbaţii din Bucureşti. Şi cum afară termometrele arătau 10 grade, unii au ieşit la terasă. La terasa de la Piaţa Obor, mai mulţi clienţi se relaxau ieri la prânz la un pahar cu bere şi o porţie de mici. La mici chiar era coadă.
“Păi, azi e Ziua Bărbatului, ne respectăm şi noi. Dar cu bere, nu cu vin”, ne-a spus un domn.
“Berea e şi mai ieftină şi, zic eu, şi mai sănătoasă, dar dacă bei doar două. Eu stau bine cu teoria, practica mă omoară, că mereu beau peste două beri. Asta e, noi să fim sănătoşi”, a adăugat omul care venise la terasă de la serviciu cu alţi trei colegi.
“Să nu mă vadă nevasta la televizor, vă rog, că nu ştie că sunt aici. Femeile sunt afurisite. Noi să fim sănătoşi ”, a mai spus omul, nu înainte de a da noroc cu prietenii de pahar.

Au dat de pomană vecinilor


Ieri, în timp ce bărbaţii petreceau la cârciumă, femeile din Ciocăneşti împărţeau mucenici pentru sufletul morţilor. “La noi, femeile se trezesc de dimineaţă, de la 5.00. Fierbem mucenicii şi, de cum răsare soarele, începem să împărţim trecătorilor, dar şi vecinilor”, ne-a zis Maria Vasile (60 de ani). Femeia a dat de pomană şi câte un vas, şi câte o lingură de lemn. “Am împărţit 6 vase, pentru că am şase morţi. Nu doar pentru ei dăm de pomană, ci şi pentru martirii mucenici”, a adăugat femeia.

Ce spune tradiţia

În credinţa populară, sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia se ţine când se încheie zilele babelor. Există şi o legendă, din Moldova, unde se vorbeşte de ziua celor 44 de Sfinţi, însă tradiţia creştină afirmă că au fost 40 de mucenici. Ei erau soldaţi care au mărturisit că sunt creştini şi din acest motiv au refuzat să aducă jertfe idolilor.
Pentru mărturisirea credinţei în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuşi multor chinuri, ca în cele din urmă să fie scufundaţi într- o apă aproape îngheţată. Însă, ei au învins frigul şi gheaţa lacului de lângă Sevastia. În acea noapte de 8/9 martie a anului 320, 40 de creştini au biruit moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei.
Tradiţia creştină spune că bărbaţii trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Acestea se zice că reprezintă sângele vărsat de Sfinţii Mucenici din cetatea Sevastiei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare cu vin e bine ca măcar să guste vin în această zi sau să fie stropiţi cu vin, acesta însemnând sânge şi putere de muncă peste an.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News