De altfel, Bucureștiul este capitala europenă unde riști să … faci pe tine! Turiștii dau fuga la fast-food, ”localnicii” merg la metrou sau pe la instituții publice.
În zonele centrale ale Capitalei, care sunt vizitate de mii de turiști, abia dacă găsești o toaletă la câțiva kilometri. Străinii care vin în București spun că sunt nevoiți să apeleze la cele din restaurante sau să meargă în fast-food-uri atunci când au o necesitate fiziologică, situație care li se pare total anormală.
Mai muklt, în vara anului trecut, în Parcul Herăstrău, cel mai mare parc din București, nu existau toalete publice. Primăria Capitalei recunoștea, atunci, că nu mai exista un contract pentru toalete ecologice, încă din decembrie 2016. Ulterior, au fost montate toalete automate.
În urma studiului InfoCons, concluziile sunt următoarele:
– 220 de toalete publice sunt în aria Municipiului București, aflate în subordinea Primăriilor de Sector sau a Administrației lacuri, parcuri și agrement București, toaletele fiind împărțite în 2 tipuri: ecologice și automate.
– cele mai multe toalete publice se află în subordinea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, cu un total de 114 toalete publice în subordine, respectiv 52% din total. Acestea sunt împărțite de asemenea în toalete ecologice (97) și toalete automate (17).
– la polul opus se află Primăriile Sectoarelor 2 și 5 care au doar 3 toalete publice în subordine fiecare, respectiv 1% din totalul de toalete.
-pe raza municipiului București se află un total de 270 de cișmele și doar 20 de fântâni arteziene și 20 de fântâni furnizoare de apă potabilă. Anul acesta, în luna aprilie, Primăria Capitalei a promis alte 50 de cișmele publice în București. Află unde vor fi amplasate acestea!
Vezi aici tabelul complet al toaletelor publice.
Din prisma perioadei de funcționare:
- 37,5% din instituții nu au menționat programul de funcționare al toaletelor publice, respectiv Primăriile Sectoarelor 3 și 5 și Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București.
- doar toaletele aflate în subordinea Primăriei Sectorului 1 și cea din Piața Veteranilor I din cadrul Primăriei Sectorului 6 au un program de funcționare NON-STOP.
- 50% din toalete au un program de funcționare de dimineața (orele 7.00-8.00) până seara (orele 21.00-22.00)
- toate cele 270 de cișmele și 40 de fântâni funcționează constant, exceptând lunile care nu prezintă vreme favorabilă.
Vezi aici tabelul complet al cișmelelor și al fântânilor.
Per total, în funcție de localizarea toaletelor, cișmelelor și a fântânilor:
- 74 de toalete publice sunt situate în Sectorul 1 al Capitalei, 16% dintre acestea fiind automate. De asemenea, tot în Sectorul 1 există 59 de cișmele și 5 fântâni arteziene.
- 9 toalete publice sunt situate în Sectorul 2 al Capitalei, 44% dintre acestea fiind automate. De asemenea, tot în Sectorul 2există 58 de cișmele și 20 de fântâni furnizoare de apă potabilă.
- 17 toalete publice sunt situate în Sectorul 3 al Capitalei, una singură fiind automată. De asemenea, tot în Sectorul 3 există 43 de cișmele și 10 fântâni arteziene.
- 42 de toalete publice sunt situate în Sectorul 4 al Capitalei, aproximativ 20% dintre acestea fiind automate. De asemenea, tot în Sectorul 4 există 25 de cișmele și 4 fântâni arteziene.
- 14 toalete publice sunt situate în Sectorul 5 al Capitalei, una singură fiind automată. De asemenea, tot în Sectorul 5 se găsesc 24 de cișmele publice.
- 64 de toalete publice sunt situate în Sectorul 6 al Capitalei, 21% din totalul acestora fiind automate. De asemenea, tot în Sectorul 6 sunt 61 de cișmele și o singură fântână arteziană.
Tabelul complet al studiului poate fi vizualizat aici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro