În precizările făcute pe pagina de Facebook a instituției, DSU subliniază că deciderea scenariilor „nu se aprobă și nici nu se coordonează de la nivelul DSU”, deși Libertatea nu a susținut niciun moment acest lucru.
„Cei care decid cum încep școlile sunt oamenii din Comitetele pentru Situații de Urgență, coordonați de la București de DSU, condus de Raed Arafat”, au scris jurnaliștii în articolul la care se face referire.
Adică exact cum detaliază DSU mai departe, în precizarea de presă, modul în care se decid scenariile. Comitele pentru Situații de Urgență analizează propunerile școlilor, avizate de inspectorate și DSP-uri, iar apoi decid scenariul, care poate fi altul decât cel ales inițial de instituțiile de învățământ.
Libertatea a publicat azi un document trimis școlilor din sectorul 2 care arată că Inspectoratele nu lasă școlile nici să aibă prezență fizică (verde) și nici online (roșu), dacă autoritățile susțin că localitatea e în scenariu hibrid (galben).
Asta, deși inițial se știa că fiecare școală în parte decide scenariul.
„Noi am luat decizia să dăm autonomie unităților de învățământ, să descentralizăm decizia, pentru că depinde de situația epidemiologică de la o localitate la alta, de la un județ la altul”, spunea ministrul educației, Monica Anisie, la B1TV acum o săptămână.
Publicăm mai jos comunicatul integral al Departamentului pentru Situații de Urgență:
Precizare de presă
Ca urmare a informațiilor apărute în publicația Libertatea referitoare la faptul că “cei care decid cum încep școlile sunt oamenii din Comitetele pentru Situații de Urgență, coordonați de la București de DSU, condus de Raed Arafat”, pentru corecta informare a opiniei publice precizăm:
Stabilirea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile/instituțiile de învățământ, conform “Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2” se realizează prin propunerea înaintată de consiliul de administrație al unității de învățământ, avizată de Inspectoratele Școlare Județene/ Municipiului București și Direcțiile de Sănătate Publică Județene/Municipiului București, către Comitetul Județean/Muncipiul București pentru Situații de Urgență.
Conform Art.4, Aln. 4 punctul (e), din Ordinul mai sus menționat, CJSU/CMBSU analizează la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, pe baza situației epidemiologice transmise de către DSP/DSPMB, propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ, avizată de inspectoratul școlar județean/ISMB și DSP/DSPMB și aprobă săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, prin hotărâre, scenariul în care va funcționa fiecare unitate de învățământ în parte.
Astfel, în baza propunerilor formulate de autoritățile anunțate anterior, Comitetul Județean/Muncipiul București pentru Situații de Urgență, aflat sub conducerea prefecților, ia o decizie referitoare la modalitatea de implementare a scenariului din noul an școlar, în condiții de siguranță, ori de câte ori este necesar.
Precizăm faptul că deciziile mai sus amintite nu se aprobă și nici nu se coordonează de la nivelul DSU.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro