Libertatea a dezvăluit, publicând și documentul, că șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a emis pe 2 noiembrie Ordinul care cere tuturor spitalelor și UPU să nu mai refuze primirea suspecților de COVID și a pacienților non-COVID, “indiferent de situația locurilor disponibile”.
Doi medici de la spitale bucureștene diferite au interpretat apoi ordinul lui Arafat. Primul susține că, prin noua măsură, autoritățile au urmărit să transfere spitalelor responsabilitatea haosului ce va urma în sistemul de sănătate.
Al doilea doctor crede că noul ordin ”este Calul Troian. (…) În unele unități este aproape imposibil să aloci pentru COVID 10% din secțiile ATI fără să pui în pericol pacienții non-COVID”.
Raed Arafat a reacționat printr-o postare video pe Facebook, în care a vorbit despre presiunea pe UPU: ”Ordinul a clarificat situația, pentru că aplică ce spune legea și explică ce nu putem face la acest moment, indiferent ce presiune avem asupra noastră”.
Legea din România nu permite sa închidem UPU și Camerele de gardă. Chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă asupra UPU și Camerelor de gardă, există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo.
Șeful DSU, Raed Arafat:
Secretarul de stat în MAI a explicat apoi care este sursa presiunii: timpul de așteptare.
”Foarte mulți pacienți pozitivi COVID rămân perioade îndelungate în interiorul UPU. De aici vine această presiune, care a creat o problemă de capacitate, o problemă de spațiu. Plus prezentarea unui număr mare de pacienți care află că sunt pozitivi, chiar dacă noi i-am sfătuit pe cei asimptomatici să nu meargă la spital”, a adăugat el.
”Ordinul nu face decât să reîntărească ce prevede legea și să explice clar, pentru a proteja pacienții, dar și personalul medical, anumite măsuri care trebuie luate sau nu pot fi luate”, consideră Arafat.
Soluția: testarea rapidă pe bază de antigen în UPU
Șeful DSU susține că are în vedere scăderea acestei presiuni prin efectuarea de teste rapide.
”Una dintre soluțiile pe care o să le introducem, poate chiar de săptămâna viitoare, va fi testarea rapidă, pe bază de antigen, în UPU, pentru pacienții simptomatici, unde suspicionăm realmente că sunt pozitivi”, spune Arafat.
Este comandat un număr de teste și vom vedea care este impactul lor asupra UPU și dacă vor reuși să scadă presiunea asupra colegilor noștri din UPU. În loc să aștepte 24 de ore sau câteva ore rezultatul unui test, pot să aibă testul în 15-20 de minute, test pe baza de antigen, nu pe baza de anticorpi.
Raed Arafat:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro