„În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații, s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România”, a informat SRI.
Instituția a subliniat că gruparea Killnet, specializată în atacuri de tip DDOS, a mai lansat astfel de atacuri asupra site-urilor unor instituții din SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.
SRI a menționat, totodată, că responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparține Serviciului Român de Informații.
„Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securității naționale, Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații cooperează activ cu entitățile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice și remedierea efectelor acestora”, se mai arată în comunicat.
Precizările SRI vin după ce Guvernul a anunțat vineri dimineață, 29 aprilie, că site-urile Guvernului, Ministerului Apărării Naționale, Poliției de Frontieră, CFR Călători și site-ul OTP Bank au fost afectate de un atac cibernetic de tip DDOS. „Nu au fost afectate date sensibile sau confidențiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, pentru Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro