Comunicatul CNCAV vine cu noi precizări privind situațiile speciale întâlnite în cazul vaccinării anti-COVID, cum ar fi îmbolnăvirea de COVID după administrarea primei doze sau apariția unor reacții adverse serioase, cum ar fi șocul anafilactic.
Atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.
Comunicatul CNCAV:
Comitetul de vaccinare precizează că administrarea unui ser diferit se va face numai în situații speciale. Care sunt acestea:
Pentru vaccinul Pfizer/ BioNTech:
• Șoc anafilactic;
• Miocardită/pericardită.
Pentru vaccinul Moderna:
• Șoc anafilactic;
• Miocardită/pericardită.
Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca):
• Șoc anafilactic;
• Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
• Sindrom de extravazare capilară.
„Situațiile sus-menționate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel”, atenționează CNCAV.
Vaccinarea în aceste cazuri se face fără programare, prin prezentarea directă într-un centru de vaccinare.
După predarea documentelor justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă, precizează Comitetul de vaccinare.
„Situațiile menționate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate anti-COVID-19 continuă să depășească riscurile lor”, se mai arată în comunicat.
Când poate fi devansat rapelul
Același document CNCAV arată că intervalul dintre administrarea primei doze de vaccin și rapel poate fi redus în situații excepționale, dictate de probleme medicale.
În mod normal, între cele două doze trebuie să treacă minimum 21 de zile și maximum 42 de zile (în cazul Pfizer), minimum 28 de zile și maximum 42 (în cazul Moderna) și minimum 8 săptămâni – maximum 12 săptămâni în cazul AstraZeneca.
Devansarea dozei a doua e permisă în situații justificate medical, după cum urmează:
- pentru vaccinul Pfizer/BioNTech – rapel la 19 zile;
- pentru vaccinul Moderna – rapel la 25 de zile;
- pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – rapel la 28 de zile.
Foto: Eli Driu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro