”În contextul epidemiologic actual, cu o creștere zilnică de peste 10.000 cazuri de infectare cu noul coronavirus/zi, ministrul interimar al Sănătății a solicitat autorităților locale, direcțiilor de sănătate publică, dar și managerilor unităților sanitare cu paturi să identifice soluții, la nivel local, care să fie aplicate pentru o perioadă limitată, de 3-4 săptămâni, prin care să crească capacitatea de internare și asigurare a asistenței medicale pentru bolnavii COVID-19′, a explicat Ministerului Sănătății.

Solicitarea este doar pentru situații punctuale, acolo unde situația o impune și în condițiile în care creșterea numărului de cazuri depășește cu mult numărul de paturi destinat internărilor.

Ministerul Sănătății:

Referitor la situația celor două unități medicale din Capitală, Ministerul Sănătății transmite că „Spitalul Clinic Malaxa și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan au depus la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București dosarele de alocare a paturilor pentru tratarea pacienților COVID-19 și au primit aviz favorabil, iar prin Ordinul Comandantului Acțiunii au fost desemnate, pentru o perioadă limitată, să asigure tratarea bolnavilor COVID-19”.

În restul cazurilor, spitalele vor avea circuite COVID și non-COVID pentru asigurarea asistenței medicale pentru pacienții care nu sunt infectați cu coronavirus.

Ambele spitale au tratat pacienți COVID și în valurile anterioare ale pandemiei.

Potrivit Ministerului, astfel de decizii pot fi luate ”la nivel local și pentru alte spitale, acolo unde situația epidemiologică o impune”.

Toți pacienții internați în Spitalele Sfântul Ioan și Malaxa din București vor fi externați în cursul zilei de joi pentru ca în locul lor să fie aduse persoane diagnosticate cu COVID-19.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat miercuri că cele două spitale din Capitală vor deveni unități exclusiv COVID.

„Chiar dacă am spus de la bun început că dorim să păstrăm un flux COVID și non-COVID pe spitale pentru a nu limita accesul pacienților cu boli cronice, am cerut prefecților și DSP-urilor să ne aducă un plan de reducere treptată a activităților medicale non-COVID. Această situație este pentru 3-4 săptămâni și noi vom ști dacă este o chestiune temporară și să avem soluții”, a spus Cseke Attila la Digi 24.

”Avem un plan pentru a transforma mai multe spitale, şi în special în Bucureşti, în spitale COVID, 100% COVID, mai sunt şi celelalte TIR-uri pe care le vom folosi”, a declarat, la rândul său, premierul Florin Cîțu.

Pe 18 septembrie, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, preciza că în acest val al pandemiei nu vor mai fi spitale COVID și non-COVID, ci unitățile medicale vor avea circuite mixte.

Spre deosebire de valurile anterioare, nu vom mai avea spitale COVID (…), spitale suport COVID şi spitale non-COVID, ci toate spitalele din România vor avea circuite mixte – COVID şi non-COVID, astfel încât toţi pacienţii cu boli cronice să poată fi trataţi, toţi pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală să poată primi tratamentele de care au nevoie.

Andrei Baciu:

Autoritățile au confirmat joi 12.032 de noi infectări cu coronavirus, după efectuarea a 67.976 de teste, cel mai mare număr zilnic de cazuri de la debutul pandemiei. Potrivit datelor anunțate de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național mai sunt doar două paturi ATI libere pentru pacienții cu COVID. În București nu mai este niciun pat disponibil.

Urmărește-ne pe Google News