Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a răspuns miercuri acuzaţiilor primarului sectorului 1 şi a explicat şi motivele pentru care mai mulţi procurori care investigau dosarul nu au mai continuat ancheta.
Astfel, primul procuror desemnat să facă cercetări şi-a încetat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 la data de 31 decembrie 2022 în urma delegării şi apoi transferului la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
De asemenea, al doilea procuror a fost detaşat în cadrul CSM, la data de 1 aprilie 2023, iar cel de-al treilea procuror s-a transferat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, la data de 1 mai 2023. Procurorul care anchetează acum a preluat dosarul în data de 2 mai 2023.
Procurorii au menţionat că săptămâna trecută a fost schimbată încadrarea juridică în cazul lui Clotilde Armand din infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (5 acte materiale), în infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (4 acte materiale).
De asemenea, anchetatorii au anunţat începerea urmăririi penale a lui Clotilde Armand.
„Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că în perioada mai 2022 – august 2022, în calitate de Primar al Sectorului 1 din Municipiul Bucureşti, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziţiei nr. 715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului «Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie», cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata a emis patru dispoziţii care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizaţiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei (venituri brute)”, au transmis procurorii.
Luni, primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat că a fost schimbat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care ea cerea anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a fost schimbat fără motivare.
„Probabil știți, sunt acuzată de fostul primar PSD (Diamante) că aş fi fost remunerată ilegal cu 2.500 de euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1. Am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene şi am contestat în instanţă raportul ANI. Apropo, în acelaşi timp în care au schimbat judecătorii, noaptea ca hoții, m-au sunat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 că se schimbă calitatea de suspect în inculpat (exact în timpul în care avocatul pleda în speța despre care v-am zis mai jos)”, a scris luni Clotilde Armand pe Facebook.
Marţi, CSM a reacţionat la acuzaţiile primarului sectorului 1 şi a menţionat că aceste afirmaţii încalcă independenţa judecătorilor şi afectează imaginea justiţiei. În replică, Clotilde Armand a spus că o să facă o nouă cerere să se facă verificări la Parchete, instanțe și la Inspecția Judiciară. „CSM zice că afectez independența Justiției fiindcă v-am spus cum doi procurori și un judecător sunt schimbați în speța mea – inexplicabil – peste noapte, dar nu se autosesizează”.