Jurnalista Emilia Șercan a publicat marți, 18 ianuarie, în PressOne, o investigație din care reiese că prim-ministrul a plagiat cel puțin 42 de pagini din teza de doctorat pe care a susținut-o în anul 2003 la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. Premierul a respins acuzațiile de plagiat și a anunţat că a cerut Comisiei de Etică a Universităţii să îi verifice lucrarea.

”Universitatea Națională de Apărare «Carol I» a răspuns solicitării domnului Nicolae-Ionel Ciucă de verificare a tezei de doctorat cu titlul «Dimensiunea angajării Armatei României în operațiuni întrunite multinaționale», inițiind demersurile legale ale Comisiei de etică universitară” , transmit joi reprezentanții UNAP.

Instituția noastră se află în etapa de digitizare a tezelor de doctorat și a surselor bibliografice necesare pentru a verifica respectarea standardelor de calitate și de etică universitară în cadrul tezei de doctorat menționată anterior.

Universitatea Națională de Apărare „Carol I”:

Procesul de digitizare implică trei etape. Este vorba despre scanare, recunoașterea caracterelor și compararea sursei originale cu forma electronică.

”Procedura urmată de membrii Comisiei de etică a Universității Naționale de Apărare «Carol I», cuprinde stabilirea unei comisii de analiză a sesizării primite, informarea în scris a persoanei vizate cu privire la începerea analizei, componența comisiei de analiză, motivele şi dovezile existente, analizarea raportului final al comisiei de analiză”, se mai menționează în comunicatul UNAp.

În cazul în care Comisia care analizează lucrarea va identifica ”abateri de la respectarea standardelor de calitate și de etică universitară”, acestea vor fi înaintate Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), ”instituție care analizează şi decide asupra sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Educației și Cercetării nr. 5229/2020 din 17 august 2020”, mai menționează UNAP.

Jurnalista Emilia Șercan a atras atenția miercuri, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că „Comisia de etică a UNAP nu poate lua decizia de menținere sau retragere a unui titlul de doctor”.

Solicitarea analizării tezei pe care premierul Ciucă a trimis-o la UNAP „sună bine pentru publicul care nu știe prevederile legislației referitoare la doctorate”, însă este „praf în ochi”, spune Șercan explicând că această comisie ”poate legal emite doar un punct de vedere, care are valoare juridică zero”.

Astfel, jurnalista precizează că „singura instituție care emite verdicte de menținere sau de retragere a titlului de doctor este CNATDCU, însă CNATDCU nu se poate autosesiza, trebuie sesizat. Dacă voia să soluționeze în mod real chestiunea plagiatului și nu doar să lase senzația că acționează corect, premierul Ciucă ar fi trebuit să sesizeze direct CNATDCU”.

Potrivit investigației publicate de PressOne, teza include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din cele 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini din lucrarea premierului a fost plagiat din alte două teze de doctorat care fuseseră susținute tot la Universitatea Națională de Apărare Carol I, una dintre ele fiind coordonată de îndrumătorul lui Ciucă. Pe lângă cele două teze, lucrarea de doctorat a lui Nicolae Ciucă conține pasaje din alte două cărți, mai notează sursa citată.

Nicolae Ciucă a transmis în aceeași zi că „acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată”. Premierul a solicitat atunci ca teza sa să fie analizată de Comisia de Etică a Universității precizând că ”în măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAP va fi îndreptățită să solicite verificarea de către CNATDCU”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News