„Nu este o decizie automată, luată matematic şi mecanic după ce ne uităm într-un ordin şi vedem ce criterii sunt acolo. Decizia pleacă de la o analiză pe baza acestor criterii, după care urmează să se adauge şi alte lucruri şi, la final, se ia o decizie”, a afirmat Alin Soica la Antena 3, referindu-se la noul ordin care prevede condiţiile de carantinare, conform news.ro.
El a explicat că a aflat despre noul ordin din Monitorul Oficial.
„Ordinul a fost făcut de Ministerul Sănătății pentru că are competențe pe zona asta tehnică. Am aflat din Monitorul Oficial”, a spus Alin Stoica, la Antena 3.
Întrebat dacă municipiul Bucureşti va fi în carantină de sărbători, prefectul a precizat: „Răspunsul este nu. Şi până acum, pe criteriile existente, valabile până ieri, eram în aceeaşi situaţie, organele sanitare ar fi putut să propună acest lucru”.
Dacă DSP/INSP vor face alte propuneri, le vom discuta. Însă acum, trendul ratei de infectare este în scădere, așadar măsurile aplicate funcționează.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica:
Miercuri dimineață, prefectul Capitalei a revenit cu precizări pe acest subiect, spunând, că nu s-au schimbat condițiile de carantinare.
„Autoritățile sanitare nu au recomandat o astfel de măsură, nu au luat în considerare și alți factori și cu siguranță, după cum am văzut, Guvernul își dorește ca lucrurile să meargă pe acest făgaș, pe care deja suntem”, a declarat Alin Stoica, pentru Antena 3.
Andreea Moldovan: „Bucureștiul este de carantină”
Secretarul de stat Andreea Moldovan, cea care semnează ordinul prin care au fost modificaţi indicatorii privind carantinarea, susţine că decizia de carantinare a unei localităţi va ţine cont de mai multe aspecte și că era datoria ei, ca secretar de stat, să semneze ordinul.
„Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez. Nu pică din cer, e un ordin pentru care am început discuțiile în urmă cu o lună, am avut discuții cu reprezentanți ai INSP și DSU. Au fost două zile de discuții, atunci chiar s-a comentat în presă pe marginea acestor criterii de carantinare”, a spus Moldovan, marți seară, conform Digi24.
Andreea Moldovan a precizat că ea nu l-a informat pe premierul Florin Cîţu și a mai spus că „dacă luăm în calcul vechea grilă, şi pe acea grilă Bucureştiul este de carantină. Decizia de carantină este o decizie complexă, care ţine cont de mult mai mulţi factori”.
„Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a mai spus Moldovan.
Vlad Voiculescu: „Bucureştiul NU se carantinează de Paşte”
Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut precizări cu privire la ordin, marți noapte, pe Facebook.
„Bucureştiul NU se carantinează de Paşte. S-au publicat noile criterii de carantinare a localităţilor. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localităţi. Nivelul de testare COVID-19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI. Se defineşte, de asemenea, carantinarea zonală”, a scris Vlad Voiculescu.
„Şi nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paşte la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunţate ale guvernului nu se schimbă”, a adăugat acesta.
Care sunt noile criterii pentru carantinarea zonelor cu peste 100.000 de locuitori
Ministerul Sănătății a elaborat un ordin, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților.
Astfel, pe lângă rata de infectare, se va lua în calcul și nivelul de testare pentru COVID, dar și gradul de ocupare a paturilor din spitale și din secțiile ATI.
Criteriile pentru zonele cu peste 100.000 de locuitori sunt:
- Număr de teste efectuate în ultimele 7 zile
- Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile
- Rata de incidență cumulată în 14 zile
- Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
- Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
- Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
- Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ
Rata de incidență, în scădere în București
Conform DSP București, rata de infectare a scăzut ieri, 13 aprilie, pentru a șaptea oară consecutiv și a ajuns la 6,05.
Cum a evoluat rata de incidență în ultimele zile:
13 aprilie – 6,05
12 aprilie – 6,13
11 aprilie – 6,35
10 aprilie – 6,39
9 aprilie – 6,67
8 aprilie – 6,81
7 aprilie – 6,91
6 aprilie – 6,92