„Întâlnirea a fost una destul de bună, evident, diferențele dintre cele două părți sunt destul de mari, însă am ajuns la o propunere pe care am înaintat-o ambelor părți și aștept în seara asta sau mâine un răspuns. O propunere de acțiuni care să ducă la continuitatea acestui serviciu. Sunt acțiuni pe care ambele părți trebuie să le facă, în așa fel încât pe perioada cât durează acest litigiu, continuitatea serviciului să fie asigurată”, a declarat Alin Stoica marți, într-o conferință de presă transmisă de B1TV.

Situația din sectorul 1 a fost analizată într-o ședință de urgență la Prefectura Capitalei. Alături de prefectul Alina Stoica, la ședință au fost prezenți reprezentanții Primăriei Sectorului 1 și reprezentanții companiei de salubritate.

„În general, soluțiile cam aici se învârt: o parte trebuie să presteze, o parte trebuie să mai plătească ceva”, a mai explicat prefectul.

Întrebat dacă în sectorul 1 se impune starea de alertă sanitară, Alin Stoica a răspuns: „Atâta vreme cât părțile sunt interesate să continue activitatea, nu, dar dacă se ajunge la un blocaj, atunci putem să discutăm”.

Prefectul a mai anunțat că până în prezent nu a primit raportul de la Garda de Mediu, care face verificări atât la Primărie, cât şi la Romprest.

„Garda Naţională de Mediu este în prezent în control atât la Primăria Sectorului 1, cât şi la operatorul de salubritate, pentru a stabili încălcări ale legislaţiei şi obligaţiile de mediu care revin fiecărui actor în parte. Înțeleg că sunt diferende juridice între cele două entităţi, dublate şi de lipsa dialogului, însă acestea nu au voie să se răsfrângă asupra mediului şi asupra populaţiei plătitoare pentru aceste servicii. Acestea trebuie lămurite între cele două entităţi, dar pe fundalul unui flux continuu al colectării, exact aşa cum legea îi obligă”, a anunțat, luni, Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

La 1 iunie, Romprest a anunțat că operatorii stațiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea din 22 mai, iar începând cu 1 iunie au suspendat-o integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul sectorului 1.

Trei zile mai târziu, Clotilde Armand, edilul sectorului 1, a solicitat Prefecturii București să ia măsuri și să decreteze stare de alertă sanitară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News