Principalele declarații ale prefectului Capitalei, președintele Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență:
- Am convocat azi, la ora 12.00, o nouă ședință. Vom reduce distanța pentru obligativitatea purtării măștii de protecție pentru cei care se află în jurul școlii la 50 de metri. 100 de metri era prea mult.
Ieri s-au făcut niște propuneri, să fie închise sălile de jocuri de noroc și cazinourile. Vom vota azi la ora 12.00 cu următoarea precizare: Sunt interzise toate aceste mijloace de relaxare pentru unii, cu excepția jocurilor de tip bilet, unde se poate păstra distanțarea. Vom vedea dacă această propunere va trece prin Comitet.
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu:
- Cum propunerea DSP de întrerupere a activității în cazul restaurantelor și cafenelelor nu făcea nici o referite la cluburi, discoteci și baruri, vom vota aplicarea măsurilor și în cazul acestora unități. Și acolo este o mare aglomerare.
- Pentru operatorii din HORECA, pot să-i servească pe clienții din hoteluri și pensiuni cu respectarea măsurilor sanitare.
Dacă rata de incidență depășește 3 și am ajunge la 1.000 de cazuri pe zi în București, se poate reintra în starea de urgență. Se poate reveni la starea de urgență cu care, practic, s-a început. Trebuie luate măsuri pentru a opri răspândirea virusului.
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu:
- Nu avem prognoze care să ne arate că am putea ajunge la o mie de cazuri pe zi.
- Nu se discută despre intrarea tuturor școlilor din București în scenariul roșu. Intrarea în scenariu roșu este reglementată de o Hotărâre de Guvern. Școlile nu pot intra în scenariul roșu, dacă nu există aprobarea scrisă a DSP.
- De problema răspândirii virusului în spitale, azile, școli se ocupă Ministerul Sănătății, prin DSP. Dacă aș ști cum se răspândește virusul aș da soluția imediat. Nou doar luăm măsuri la recomandarea altor organisme. Ședința de ieri a avut la bază recomandările DSP.
- Revenirea la starea de urgență în București ar presupune multe lucruri, printre care purtarea obligatorie a măștii pe stradă, limitarea circulației. Dar revin și spun că acestea vor depinde de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
- Cei care nu respectă regulile riscă amenda. Cei care știu că au COVID dar nu respectă condițiile sanitare, acolo se poate impune chiar sancțiunea penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
- Oamenii trebuie să creadă în această boală, în acest virus, și să să se protejeze, pentru că își protejează și familiile, ne protejează și pe noi. Din păcate, o cunoscută sportivă din handbal s-a îmbolnăvit și ea și este izolată. Deci oameni care nu pot fi mituiți, așa cum s-a spus cândva, să spună că au COVID.
Prefectul, care a condus ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, a explicat de ce s-au decis noi restricții pentru București și cât ar putea dura, dar și dacă pot fi luate alte restricții, în cazul în care numărul infectărilor va continua să crească.
Ce evenimente sunt interzise, ce nu mai poate face biserica, unde este obligatorie purtarea măștii de protecție și ce riscă cei care nu respectă noile măsuri anti-COVID, aflați de la prefectul Capitalei, în direct pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.