Aceeaşi soartă o vor avea şi patrupedele bolnave şi agresive. Cine va stabili dacă un câine e a- gresiv sau nu? Potrivit proiectului iniţiat de prefectul Mihai Atănăsoaei, această sarcină va reveni medicilor veterinari care vor fi trimişi pe teren de către primarii de sector. Deocamdată propunerile au ajuns pe masa deputaţilor. Dacă vor fi votate sau nu, rămâne de văzut. Până atunci, vă prezentăm alte câteva noutăţi din proiectul legislativ al prefectului Capitalei:

– Toţi câinii din oraş, comunitari sau de rasă, cu proprietar vor fi microcipaţi.

– Iubitorii de animale care vor hrăni maidanezii pe stradă vor fi penalizaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei. Aceleaşi amenzi vor plăti şi cei care adoptă un comunitar pe care apoi îl abandonează.

– Cei care vor să adopte un câine din adăposturile primăriei trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să dovedească faptul că au resurse financiare pentru creşterea patrupedului, să aibă un spaţiu unde să-l crească, să-l înregistreze în registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân ce va fi creat la nivelul fiecărui sector şi să aducă acordul în scris al asociaţiei de proprietari dacă vor să crească mai mult de 2 câini. În plus, trebuie să plătească o taxă de adopţie de maximum 50 de lei pentru serviciile (deparatizare, sterilizare etc) de care a beneficiat patrupedul la adăpost.

Eutanasierea, mai ieftină decât întreţinerea

Potrivit prefectului, în Capitală sunt circa 40.000 de maidanezi, iar eutanasierea acestora e mai ieftină decât întreţinerea lor. Pentru un câine ţinut în adăposturi se cheltuie lunar 300 de lei, iar asta înseamnă că pentru toţi se dau peste 34 de milioane de euro pe an. Eutanasierea câinilor care există în Capitală ar costa circa 105.000 de euro.

«Este o barbarie»

“Suntem împotriva exterminării maidanezilor şi a proiectului propus de prefect. Este o barbarie”. Sterilizarea e singura soluţie care trebuie aplicată în România”, ne-a zis Ruxandra Stoica, reprezentant al Fundaţiei Vier Pfoten.

Urmărește-ne pe Google News