• Dan Nechifor susține că funcțiile de prefect sunt volatile și atrage atenția că nu s-au mai ținut concursuri pentru înalți funcționari publici, astfel încât prefecții să fie definitivați pe post, din 2008.
  • El a adăugat că practica suspendării din funcțiile de conducere din administrație este permisă la scară largă și nu înțelege de ce este el arătat cu degetul.
  • Inclusiv viitorii parlamentari pot să-și păstreze funcția de conducere din administrație, reclamă Dan Nechifor.

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, este un bun exemplu al felului în care se fac numirile pe posturi la stat în România. El este, în prezent, prefect, dar și șef adjunct al Finanțelor Publice din Botoșani, funcție din care este suspendat, însă în care se va întoarce când nu va mai fi prefect.

Situația este una obișnuită în România, explică prefectul Dan Nechifor în-
tr-un scurt interviu pentru Libertatea. Și ea a devenit posibilă după ce Guvernul PSD a modificat prin ordonanță de urgență Codul Administrativ, astfel încât funcționarii publici își post suspenda funcțiile dacă sunt numiți sau aleși într-o funcție de demnitate publică.

Libertatea: Dumneavoastră pe care dintre cele două funcții v-o doriți?
Dan Nechifor: Aici nu e vorba de dorință, aici e vorba că, prin hotărârea Guvernului, am fost numit pentru exercitarea cu caracter temporar a funcției de prefect. Știți foarte bine cum e cu funcția de prefect. Ieri ai fost, azi nu mai ești. Dacă ai greșit într-un fel sau în celălalt, vinovat e guvernul, deci și tu.

Pe 6 aprilie, Dan Nechifor este transferat, la cerere, de la Finanțe Iași la Finanțe Botoșani

ORDIN DE NUMIRE

Pe 10 aprilie, Dan Nechifor este numit prefect de Botoșani, după ce fusese subprefect, din decembrie

Prefecții din România, numiți pe post doar temporar, din 2008 încoace. Nu sunt niciodată siguri pe funcție

– De ce nu sunteți definitivat pe postul de prefect și trebuie să țineți ocupată o altă funcție fără să o puteți exercita?
–  Trebuie să dai concurs de înalt funcționar public, iar din 2008, pentru că a fost scandal și foștii prefecți s-au dus pe posturi de înalți funcționari publici în aparatul guvernamental, nu s-a mai organizat concursul.

În lipsa concursului pentru înalții funcționari publici, prefecții sunt numiți pe funcție temporar și pot fi schimbați oricând. De aceea, ei preferă să își “înghețe” funcțiile sigure din administrație.

“Aici vorbim de o situație similară în 42 de județe, care e legătura cu mine? Cei mai mulți au decizie de exercitare a funcției de prefect cu caracter temporar. Foarte rar o mai exista un caz care a dat concurs de înalt funcționar public”, susține Dan Nechifor.

Parlamentarii își pot rezerva și ei funcțiile de conducere în administrație, susține prefectul de Botoșani

Când l-am întrebat pe Dan Nechifor dacă i se pare corect să țină ocupată o funcție la stat cât este prefect, acesta a reacționat prompt:

Adică la parlamentari să se poată, iar la celelalte categorii de funcționari publici să nu se poată? Dacă e să fie mumă, să fie pentru toți.

A și explicat ce vrea să spună: “Până la abrogarea Legii 188, orice persoană care candida și câștiga un loc de parlamentar trebuia să își dea demisia din funcția publică de conducere și să treacă pe una de execuție. Nu doar când câștiga locul, ci ca să candideze trebuia să renunțe la funcția de conducere”.

Prefectul spune că legea veche avea sens: “188 nu era o lege rea. Se presupunea că dintr-o funcție de conducere poate exercita o anumită influență asupra electoratului. Și legea aceea a funcționat din 1999 până în 2018”.

Cod Administrativ modificat prin ordonanță

Pe vremea guvernării PSD-Dragnea, actul normativ a fost abrogat și a fost adoptat prin OUG un nou Cod Administrativ, extrem de controversat. Iar aceste modificări apar în articolele 520 și 521.

Noul Cod Administrativ prevede că orice parlamentar, dacă are o funcție de conducere, se suspendă din această funcție și se întoarce pe ea la terminarea mandatului.

Dan Nechifor, prefect de Botoșani:

Mai mult, Codul prevede că își pot rezerva postul de la stat și funcționarii publici care vor să activeze la cabinetul unui parlamentar sau să lucreze în campania electorală.

Foto: Realitatea dorohoiană

 
 

Urmărește-ne pe Google News