Contactat de Libertatea, Silviu-Iulian Coșa, prefectul județului, a explicat că cele mai multe îmbolnăviri se produc în interiorul familiilor, iar DSP-ul lucrează la foc continuu pentru a finaliza anchetele epidemiologice.
„În general sunt focare familiale. S-a infectat o familie întreagă. Pe fiecare dintre acești oameni DSP-ul îi sună, au o fișă, văd unde locuiesc, de unde au venit și în funcție de asta determină dacă sunt sau nu focare. Sau sunt focarele care nu sunt luate în calcul la rata de incidență cum este de exemplu căminul de la Negru Vodă, unde sunt 62 de persoane infectate, dar acolo sunt într-o locație închisă, nu se duce nimic în exterior”, a declarat Silviu-Iulian Coșa, prefectul județului Constanța pentru Libertatea.
Reacția prefectului vine după ce azi numărul de îmbolnăviri la nivelul județului aproape s-a triplat față de ziua precedentă. 375 de îmbolnăviri au fost raportate, luni, în creștere cu 242 față de ziua precedentă.
Rata de pozitivare în județul Constanța pentru testele efectuate, duminică, este de 65%.
Ieri s-au efectuat 576 de teste la nivelul județului. O parte dintre teste se duc și în exterior. Rezultatele de azi au fost recoltate ieri, nu există nimic neraportat din zilele anterioare.
Silviu-Iulian Coșa, prefectul județului Constanța:
Mai mult, rata de infectare cu noul coronavirus raportată azi a fost de 2,15 în creștere cu 0,45 față de raportarea de ieri.
„Incidența crescută se datorează faptului că anchetele epidemiologice și testările se desfășoare direcționat ca urmare a anchetelor. Se testează doar oamenii ca fiind confirmați contacți direcți ai unor pozitivi”, a mai explicat prefectul de Constanța.
Silviu-Iulian Coșa a spus că cel mai important rol în localizarea focarelor îl are DSP-ul.
„Am avut o discuție cu directorul DSP sunt în plină desfășurare anchetele epidemiologice, astfel încât să aflăm dacă putem vorbi despre conturarea unor focare sau pur și simplu este vorba de o transmitere comunitară extinsă”, a mai subliniat prefectul.
Potrivit datelor oferite de Prefectura Constanța, până la 1 noiembrie, 1.608 de persoane se aflau în carantină. Conform datelor furnizate de DSP Constanța, la nivelul județului au fost confirmate, de la începutul anului școlar, 102 cadre didactice, 154 de elevi, 58 de studenți și 30 de angajați din unitățile de învățământ.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro