- La Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, unde sunt 270 de rezidenți și 100 de angajați care se ocupă de îngrijirea lor, primele 24 de cazuri de coronavirus au fost depistate în 24 iulie. Atunci, au fost confirmați cu infecție 16 vârstnici și 8 angajați.
- Infecția cu coronavirus în cămin s-a extins la o treime dintre persoanele aflate în îngrijire și la un sfert dintre angajați. Datele anunțate joi arată că au fost infectate cu COVID 100 de persoane vârstnice și 26 de angajați, dintre care 65 s-au vindecat, iar o persoană de 87 de ani a decedat.
Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, a spus în emisiunea Libertatea că, din ce a aflat de la conducerea căminului, medicii de la DSP Dolj au făcut triajul și ancheta epidemiologică la centrul din Craiova, iar acolo se respectă condițiile de izolare și sunt materiale sanitare, dar nu întotdeauna se poartă măștile de protecție.
”Problema este că în cămin sunt multe persoane cu dizabilități. Unele dintre persoanele care ies în curte nu poartă mască, dar păstrează distanțarea fizică”, a explicat prefectul de ce a ajuns centrul pentru persoane vârstnice focar de infecție.
Prefectul spune că peste 90% din persoanele infectate cu COVID-19 din cămin sunt asimptomatice.
Întrebat dacă Direcția de Sănătate Publică Dolj este vinovată că din 24 iulie, când au fost depistate primele infecții, până joi 13 august, numărul celor infectați a crescut de cinci ori, prefectul spune că nu are ce să reproșeze celor de la DSP, care au gestionat corect nu doar focarul din căminul din Craiova, ci și din celelalte focare din județ, iar acum sunt închise aproape jumătate.
”Am avut 29 de focare, mai avem active 17. Sperăm ca și la centrul de bătrâni, care este cel mai mare ca număr de cazuri, să găsim o soluție cât mai repede să oprim infectările”, a adăugat prefectul.
Focar de infecție și la centrul pentru persoane vârstnice Ethos
Prefectul a vorbit și despre focarul de infecție cu coronavirus de la Centrul Ethos, unde sunt infectate 47 de persoane, dintre care 22 de persoane vârstnice și 25 de angajați care se ocupau de îngrijirea lor.
”Focarul din Centrul Ethos este încă activ, s-a efectuat și acolo ancheta epidemiologică. Persoanele infectate sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Craiova”, a precizat prefectul.
Un alt focar de infecție din județul Dolj este la Spitalul Orășenesc Filiași. Prefectul a spus că acolo au fost confirmate cu coronavirus opt cadre medicale și un jurist.
Prefectul a mai spus că numărul cazurilor de coronavirus a crescut în ultimele zile în Dolj, dar încă situația în județ nu este foarte gravă, raportat și la ce se întâmplă în alte județe.
Joi, județul Dolj a anunțat 65 de cazuri noi, față de 43 miercuri. De la începutul epidemiei, în Dolj au fost confirmate 1.093 de cazuri de COVID-19.
Prefectul spune că situația actuală nu impune carantinarea unor localități sau luarea altor măsuri decât cele care se aplică deja de mai bine de o săptămână, una dintre acestea fiind purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, în piețe, în gări și pe terase.
”Suntem puțin îngrijorați, pentru că situație epidemiologică este în creștere. Vom vedea zilele următoare dacă se impun alte măsuri, în funcție de numărul de cazuri noi”, a mai spus prefectul.
România a înregistrat 1.454 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, fiind efectuate 22.649 de teste. Totodată, bilanțul de joi marchează un număr fără precedent privind decesele: 53 de oameni au murit din cauza COVID-19, dintre care patru nu au prezentat alte comorbidități.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro