Prefectura Arad – reprezentant al Guvernului în teritoriu, a deschis acțiune în instanță cerând ca Palatul Administrativ, monument istoric și architectural, să ajungă în proprietatea statului și să fie administrată de către Prefectură, notează aradon.ro.

Sursa citată precizează că există o hotărâre de guvern din 2002 potrivit căreia proprietarul Palatului Administrativ este municipiul Arad.

Proiectată şi construită să fie Primărie, clădirea Palatului Administrativ a ridicată între anii 1872 – 1875 de către comunitatea locală, pe banii contribuabililor arădeni, fiind confiscate de comuniști.

„Prin Decretul-Lege nr.30/1990 privind trecerea în proprietatea statului a patrimoniului fostului Partid Comunist Român a fost consfinţit regimul juridic al palatelor administrative, respectiv apartenenţa acestora la proprietatea publică a statului, cum este cazul imobilului «Palat Administrativ» situat în Municipiul Arad, Bulevardul Revoluţiei nr.75” – arată Prefectura în motivarea cererii de chemare în judecată a Primăriei.

Prefectura cere explicit instanţei să constate „existenţa dreptului de proprietate publică al Statului Român şi a dreptului de administrare al reclamantei (Prefecturii-n.r.) asupra imobilului «Palat Administrativ»”.

Prefectul județului Arad, Florentina Horgea, precizează că intenția Prefecturii este de a clarifica situația dublei înregistrări a imobilului în care atât ambele instituții își desfășoară activitatea.

“La ora actuală, imobilul este proprietatea statului român în baza Decretului-Lege nr. 30 din 1990, iar Municipiul Arad este proprietarul aceluiași imobil în baza H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al Județului și al Municipiului Arad”, susţine Florentina Horgea.

Primarul și viceprimarii Aradului sunt revoltați și îngrijorați de situația creată de decizia Prefecturii.

„Consider că noi, cei care reprezentăm cetăţenii, trebuie să ţinem la bunurile municipiului Arad, pentru că proprietăţile municipiului sunt ale arădenilor. Nu este normal ca o clădire construită pe banii arădenilor să fie naţionalizată în 2018, după 30 de ani de la Revoluţie”, afirmă viceprimarul Levente Bognar care, în perioada 1996-2000, a deţinut şi funcţia de subprefect.

Și primarul Gheorghe Falcă se declară şocat de solicitarea Prefecturii județului privind “naționalizarea” Palatului Administrativ.

„Suntem surprinşi de decizia guvernului de a ne târî în instanţă cu intenţia de a transfera Primăria Municipiului Arad în domeniul public de interes naţional. Pentru noi este un şoc! Această instituţie datează de zeci şi zeci de ani şi întotdeauna a fost considerată de cetăţeni simbolul numărul 1 al oraşului. Să vii să doreşti astăzi naţionalizarea acestei clădiri e o decizie şocantă care arată modul în care se guvernează astăzi la Bucureşti. (…) Acest simbol al Aradului trebuie apărat”, a spus primarul Gheorghe Falcă.

Edilul a precizat că marți va informa Consiliul Local şi pe cetăţenii Arad despre intenția Guvernului de a prelua clădirea Palatului Administrativ în domeniul public al statului.

“Asta înseamnă că noi vom sta cel mult în chirie aici, dacă nu trebuie să fim şi mutaţi pentru că simbolul numărul 1 al Aradului trebuie să aparţină de Bucureşti. Mai mult de atât, Kilometrul Zero o să trebuiască să se mute din această zonă”, a mai spus Falcă.

Citește și: Destinul tragic al unui băiat numit ”Copilul fluture”. Nu poate fi atins nici de propria mamă

 
 

Urmărește-ne pe Google News